Gryczane kotlety z porem i pieczarkami
Moje dzisiejsze danie jest z cyklu zdrowe i smaczne. Kaszę gryczaną, jak zapewne wszyscy wiedzą, warto jeść ponieważ zawiera dużo białka i błonnika. Ponadto jest źródłem witaminy B1 oraz związków mineralnych wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Po zjedzeniu porcji kaszy gryczanej człowiek czuje się syty ale lekki. I za to właśnie ją lubię. Kiedy padła propozycja przygotowania dania z kaszy gryczanej w IV Kociołku Lubelskim początkowo nie miałam pomysłu bo zazwyczaj podaję ją do sosu lub obok mięsa jako dodatek ale kiedy przemyślałam temat wymyśliłam takie kotleciki. Możemy je zjeść samodzielnie, lub jako dodatek do mięsa, a ja uwielbiam je z sosem pieczarkowym i surówką. Bardzo polecam swoje gryczane kotlety a także dania koleżanek, które mieszały ze mną po raz czwarty w Kociołku Lubelskim.
Składniki:
- 400 g kaszy gryczanej
- 2 jajka
- 1 duży por
- ok. 10 pieczarek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta
Pora i pieczarki posiekać, przesmażyć na łyżce oleju. Kaszę ugotować do miękkości, dokładnie odcedzić. Gdy kasza jest już zimna, dodać pieczarki, pora, jajka, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać bułkę tartą i formować małe, płaskie kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na rumiano z każdej strony.
Smacznego:)