Pulpety z suszoną śliwką w sosie curry
Meatballs with dried plums.
Składniki: 1,5 kg kurczak świeży, 1 bułka, 12 śliwek suszonych, 1 jajko, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 0,5 l bulion z kurczaka, 150 ml śmietana kremówka, 1,5 łyżeczki pasta curry, bułka tarta, olej do smażenia
Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę curry w proszku. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę dobrze wyrobić, podzielić na 12 części, uformować kulki, do każdej włożyć 1 suszoną śliwkę. Kulki obtoczyć w małej ilości bułki tartej. Smażyć na złoty kolor we frytkownicy, albo na patelni. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać pastę curry, poddusić. Zalać bulionem, włożyć klopsiki i dodać śmietanę. Na małym ogniu zredukować do zgęstnienia sosu.