Wołowina po indyjsku z fasolką szparagową
Uwielbiamy intensywne i zdecydowane smaki, dlatego regularnie przyrządzamy, dania o hinduskiej nucie.
Dzisiejsza moja propozycja, to pikantna, niesamowicie aromatyczna, rozgrzewająca, wołowina (można użyć jagnięciny) po indyjsku, z dodatkiem fasolki szparagowej i papryki.
Czerwona papryka i charakterystyczne indyjskie przyprawy, nadają potrawie, niezwykle ciekawego, orientalnego aromatu.
Składniki:
- 500g dobrej jakości wołowiny
- 250g fasolki szparagowej
- 1 czerwona papryka
- 1-2 cebule
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- 0.4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka suszonej kolendry (można użyć świeżej)
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 pomidory
- olej do smażenia
Fasolkę podgotować ok 3-4 minuty w osolonej wodzie.
Odcedzić.
Cebulę posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju.
Pomidory obrać, posiekać, połączyć z imbirem, czosnkiem, solą, kurkumą, chilli.
Dodać do cebuli, podsmażyć kilka minut.
Wołowinę pokroić w kostkę, dodać do reszty, chwilę przysmażyć.
Zalać ok. 2 szklankami wody i dusić do miękkości (ok. 1.5 godziny).
Pod sam koniec, dodać pokrojoną paprykę i fasolkę szparagową.
Całość dusimy jeszcze ok. 15 minut.
Gotowe danie doprawić kolendrą.
Podawać np. z ryżem.