Jedną z odmian są takie oto knedle z boczkiem, robione podobnie jak knedlik houskovy, ale w formie kul, a nie dużego bochenka. Są bardzo smaczne i sycące.
Ugotowane grzyby przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach. Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki połączyć, dodać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem do smaku...
Ułożyć każdy filet na szynce serrano a na samym filecie położyć łyżeczkę masy grzybowej, kosteczkę sera żółtego i szczelnie zawinąć. Smażyć roladki na rozgrzanej oliwie...
Nigdy nie byliśmy zwolennikami świeżego rozmarynu, w tym daniu jednak, poddany obróbce cieplnej jest genialnym dopłenieniem smaku balsamico! A pieczony (nieostry) kremowy czosnek rozpływa sie w ustach. W każdym razie same o..chy i a...chy :)
Specjał, dlatego, że ziemniaczki są delikatne, ziołowe, ze śmietanką i w kołderce. Właśnie ta kołderka z kruchego, chrupiącego ciasta, dla niektórych jest ważniejsza niż środek.
W sezonie zimowym przyrządzam je na rozgrzanie – sprawdza się znakomicie!
Pełne soczystej papryki i aromatycznych ziół, z pajdą świeżego, chrupiącego chleba jest świetnym pomysłem nie tylko na letni obiad.
Papryka, kiełbaska, pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość, która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu.
Pierwszy raz spróbowałam halibuta. Jejku, nie miałam pojęcia, że ta ryba jest taka dobra! :) Halibut jest rybą dość tłustą, a tym samym bogatą w kwasy omega 3. Jego śnieżnobiałe mięso jest bardzo delikatne, po prostu rozpływa się w ustach i praktycznie w ogóle nie ma charakterystycznego dla niektórych gatunków „rybiego aromatu”
Zrobiłam troszkę nowocześniejszą wersję - kalafior pod beszamelem z 'twistem' ;-) Kalafior - piękny, zielony Romanesco. Na wierzch - warstwa słonego, aromatycznego Grana Padano. I spora szczypta gałki muszkatołowej. Jest pysznie.
Dziś przedstawiam chyba jedno z najsłynniejszych dań kuchni francuskiej – wołowinę po burgundzku. Najpierw marynowane, następnie długo duszone w winie (tradycyjnie w czerwonym burgundzie) kawałki wołowiny, z pieczarkami i ziołami. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach