Halibut w cytrusowej marynacie z kaparami

Halibut w cytrusowej marynacie z kaparami

Pierwszy raz spróbowałam halibuta. Jejku, nie miałam pojęcia, że ta ryba jest taka dobra! :) Halibut jest rybą dość tłustą, a tym samym bogatą w kwasy omega 3. Jego śnieżnobiałe mięso jest bardzo delikatne, po prostu rozpływa się w ustach i praktycznie w ogóle nie ma charakterystycznego dla niektórych gatunków „rybiego aromatu”. Niektórzy uważają, że mięso halibuta jest mdłe – faktycznie, jeśli nie dobierze się do niego wyrazistych dodatków, to może sprawiać takie wrażenie. Ja swojego pierwszego halibuta przygotowałam w lekko pikantnej, cytrusowej marynacie, z dodatkiem intensywnych w smaku kaparów. Pychota :)

Zdjęcie - Halibut w cytrusowej marynacie z kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
HALIBUT W CYTRUSOWEJ MARYNACIE Z KAPARAMI
(2 porcje)
2 steki z halibuta (ze skórą),
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy,
1 łyżka soku z pomarańczy,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki kaparów,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka masła,
odrobina pieprzu cayenne,
sól morska,
świeżo mielony pieprz

Rybę umyć, osuszyć, natrzeć skórą z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pieprzem cayenne, skropić sokami z cytrusów i odstawić do lodówki na godzinę.
Na patelni rozgrzać oliwę i na niezbyt dużym ogniu usmażyć steki po 1-2 minuty z każdej strony, aż będzie złociste. Rybę przełożyć na talerz, a na patelnię dodać masło i kapary. Smażyć minutę.
Halibuta podawać polanego kaparami i masłem, w towarzystwie lekkiej sałatki.

Kategorie przepisów