Czeskie knedle z boczkiem

Czeskie knedle z boczkiem

Houskovy knedlik to najbardziej popularny w Czechach dodatek do gulaszu, ale kuchnia tego kraju specjalizuje się również w wielu, wielu innych rodzajach knedli, łącznie z tymi słodkimi. Jedną z odmian są takie oto knedle z boczkiem, robione podobnie jak knedlik houskovy, ale w formie kul, a nie dużego bochenka. Są bardzo smaczne i sycące. 

Zdjęcie - Czeskie knedle z boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CZESKIE KNEDLE Z BOCZKIEM
(4-5 porcji)
1 szklanka mąki krupczatki,
1 szklanka mąki zwykłej pszennej,
15g świeżych drożdży,
150ml ciepłego mleka,
2 jajka
200g boczku,
2 czerstwe kajzerki,
1 łyżeczka cukru,
odrobina startej gałki muszkatołowej sól

Do mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać sporą szczyptę soli i odrobinę gałki. Wbić jajka i wlać mleko z drożdżami. Wyrobić niezbyt gęste ciasto. Odstawić je do wyrośnięcia na pół godziny.
W tym czasie boczek i kajzerki pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić najpierw boczek, a gdy zacznie wytapiać się tłuszcz, dodać bułki. Lekko zrumienić i odstawić do przestudzenia, po czym dodać do ciasta. Zagnieść, łącząc wszystkie składniki i zostawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Z ciasta ulepić 14-15 kul i w dwóch partiach gotować je w dużym garnku, w osolonej wodzie, pod przykryciem przez około 12 minut. Ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową.
Podawać z sosami lub gulaszem.


(na podstawie przepisu z książeczki „Lane, leniwe, śląskie” H. Szymanderskiej)


Zdjęcie - Czeskie knedle z boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów