Gołąbki z grzybami

Gołąbki z grzybami

Tradycyjne golabki to wiemy-ryz i mieso,ale kiedy mieso zastapimy grzybami, to odnajdujemy w nich inna potrawe.

Lubie wszelkie zmiany,wiec ta okurat sprawila nam wszystkim fajna odmiane,chociaz przyznac musze-Wlosi nie przepadaja za kapusta-wszystko tak-ale kapusta to tak sobie,moze wiec nastepnym razem zrobie golabki bez kapusty-tez tak mozna!

Zapraszam!

Zdjęcie - Golabki z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Golabki z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Golabki z grzybami

Skladniki .1 i 1/2 szklanki ryzu

.250 gr pieczarek

.1 duza cebula

.3 zabki czosnku

.oliwa z oliwek

.kapusta wloska

.parmezan

Ponadto sos pomidorowy ( przepis tutaj )

Sos pomidorowy-podstawowy

Wykonanie

Ryz zalewamy woda i gotujemy na b.wolnym ogniu,a kiedy jest miekki-odstawiamy .

Kapuste obgotowujemy ,zdejmujemy delikatnie liscie i odstawiamy by ostygla.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w mala kostke ( nie scieramy na tarce ).

Cebule kroimy na drobno,czosnek przeciskamy przez praske i razem dusimy na malej ilosci oliwy,potem dodajemy pieczarki ( nie solimy ) i wszystko dusimy bez przykrycia 15 min.ciagle mieszajac.

Do miski z ryzem dodajemy podduszone pieczarki,sol , pieprz,3 lyzki parmezanu i wszystko dobrze wygniatamy.

Z lisci kapusty kolejno wycinamy czesc twarda ,bierzemy porcje masy i zawijamy je w rulon .

Przygotowane naczynie zaroodporne smarujemy maslem i wylewamy czesc sosu pomidorowego,ukladamy golabki,polewamy pozostalym sosem i posypujemy suto parmezanem.

Okrywamy naczynie folia aluminiowa i zapiekamy w piekarniku przez 30 min,potem odkrywamy folie i zapiekamy jeszcze 10 min.

Warto pozostawic nieco sosu pomidorowego i polac nim golabki przed podaniem.

Smacznego!

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów