Łosoś zapiekany na ziemniakach
przepis:
.
2 kawałki łososia (ok. 150 g)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
5-6 małych ziemniaków (ok. 300 g)
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
sok z cytryny
olej do smażenia
Z łososia usunąć skórę, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem.
Kawałki ryby smażyć krótko z obydwu stron, a następnie zdjąć z patelni.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dość cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, przez ok. 5 min. przesmażyć na nim ziemniaki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ziemniaki ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich ułożyć podsmażonego łososia. Rybę posypać natką pietruszki. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C zapiekać ok. 20 min.
.