Cordon Bleu, zwany inaczej kotletem szwajcarskim, to klasyczny kotlet (wieprzowy, cielęcy, drobiowy) z kieszonką, którą wypełnia, ser żółty i szynka. To taki kotlet na bogato;) Soczysty, delikatny i chrupiący kawał mięcha:)
Fishburger wykorzystujący kotlety rybne – chrupiące z wierzchu dzięki panierce, ale za to delikatne w środku. Ze świeżymi warzywami oraz ulubionym pieczywem – domowego wypieku lub ze sprawdzonej piekarni (w końcu to fast food, nie zawsze jest czas i ochota na zabawę z pieczeniem). Oczywiście kotlety rybne z powodzeniem można wykorzystać w innych zestawieniu – z ziemniakami, ryżem, kaszą czy surówką. Polecam – posmakują nawet osobom, którym z rybami nie po drodze.
Bakalie posiekać. Do miski wsypać mąkę i sodę. W drugiej misce wymieszać jogurt, masło, miód i jajko. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać wszystko łyżką na gładką masę bez grudek. Dodać pokrojone bakalie i wymieszać...
Moskole to potrawa kuchni podhalańskiej, której spróbować można w wielu karczmach i barach przy stokach narciarskich. Pochodzi ona z czasów pierwszej wojny światowej, gdy w te rejony przybyli jeńcy rosyjscy, czyli właśnie „Moskole”.
Pikantna ciecierzyca to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad... Parę składników wrzuconych do jednego gara i obiad gotowy... Polecam na zimowe dni...
Smažený sýr (inaczej smažák) to klasyka kuchni czeskiej i słowackiej, która nawet w Polsce stała się tak popularna, że można zjeść ją w knajpach od gór aż po morze ;) Jest to jedna z niewielu czeskich potraw jarskich.
Cebulę, czosnek, imbir i czuszkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę smażyć. Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz i pokrojone podgrzybki, podlać wywarem grzybowym i bulionem.
I kolejny przepis na kurczaka! Tzn. może nawet nie na całego kurczaka ( choć i takiego można przyrządzić w przedstawiony przeze mnie dziś sposób ) , ale na podudzia zwane przeze mnie ” pulki ” z kurczaka.
Poledwiczki ,to znakomite,delikatne mieso-niestety niedocenione przez kuchnię wloską- a szkoda. Najwazniejszą jej zaletą jest to, że wystarczy około 15 min.duszenia i mamy gotowa potrawę.
Zapieczone migdały i soczyste pomarańcze przywodzą na myśl nie tylko Święta , ale i egzotyczne wakacje. Serowy farsz jest niezwykle sycący … a zapieczona pierzynka z dodatkiem płatków migdałowych sprawia , że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Dziś mama dla Was kolejne racuszki z kaszy – tym razem z kaszy kukurydzianej , z której bardzo często przyrządzam również smażoną polentę.
Dodatek rodzynek , miodu i cukru z prawdziwą wanilią sprawia , że nie tylko smakują rewelacyjnie , ale i pachną wyjątkowo pięknie!