Kopytka z serem
Dzisiaj przepis na kopytka-kluseczki wg. siostry Anastazji. Jeżeli zostanie Wam jeden ugotowany ziemniak z poprzedniego dnia, nie wyrzucajcie…na następny dzień przygotujcie kopytka-kluseczki z serem i cynamonem. Wystarczy przepuścić ziemniaki i ser przez praskę lub maszynkę, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i olej. Kluseczki bardzo szybko się gotują, więc jest to pomysł na szybki i syty obiad. W oryginalnym przepisie jest 6 dkg. mąki ziemniaczanej, ja zwiększyłam do 12dkg, ponieważ mój ser był bardzo wilgotny. Masa na kluseczki ma lekko kleistą konsystencję, ale dobrze się na niej pracuje, jeżeli blat i dłonie oprószymy mąką pszenną. Polecam:)
Składniki dla 3-4 osób
- 1/2 kg. sera białego
- 1 średniej wielkości ziemniak 10-15dkg (ugotowany i przestudzony)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ok.10 dkg mąki ziemniaczanej
- maka pszenna do podsypania
- 120g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki cukru brązowego
- Ser i ziemniaka przepuszczam przez praskę lub maszynkę.
- W większym garnku podgrzewam posoloną wodę.
- Do miseczki daję masę serowo-ziemniaczaną, dodaję jajka, olej, mąkę ziemniaczaną, łyżeczkę cynamonu, wszystko krótko wyrabiam na gładką masę.
- Stolnicę i dłonie posypuję mąką pszenną.
- Odrywam małe kawałki ciasta, formuję wałek o średnicy 2cm. Lekko spłaszczam nożem, tępą stroną noża robię nacięcia i kroję na skośne kawałki.
- Kopytka wrzucam na wrzątek, kiedy wypłyną gotuję pół minuty.
- Masło topię, dodaję cukier i płaską łyżeczkę cynamonu.
- Kluseczki podaję polane sosem z masła i cynamonu. Smacznego!!!