Kolejne danie z przepysznym, aromatycznym chorizo. Szybkie, proste, smaczne czyli kwintesencja GzW. A teraz Wojciech jedzie eksplorować kuchnię naszych południowych sąsiadów i wkrótce wróci z wielkim zapasem najlepszej bryndzy znanej ludzkości.
Obiad, który gości u mnie przynajmniej raz w tygodniu. Smacznie, w miarę szybko i do syta. Delikatny ryż, soczyste pomidory i ciąąągnący ser - to lubię! i Wam polecam.
W misce mieszamy ze sobą sery na farsz – mozzarellę porwaną na małe kawałki, ricottę i pecorino. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane muszle nadziewamy mieszanką serową i układamy jedna obok drugiej, w żaroodpornej foremce do zapiekania...
Dzisiaj jedno z moich ulubionych dań: pęczotto czyli risotto z pęczaku. Lubię je bardziej niż tradycyjne ryżowe. I jest znacznie zdrowsze :) W tej wersji z dodatkiem pomidorów stanowiło dodatek do roladek z dorsza z czerwonym pesto. Posiłek syty, zdrowy i tym samym lekki.
Ciekawy smak wędzonej ryby w połączeniu z ziemniakami, mozzarellą oraz sezamem na ciepło kotleciki smakują wyśmienicie, a na zimno najbardziej lubię podane z sosem słodko-kwaśnym lub ostrym chili. Polecam
Proste, pieczarkowe risotto to doskonały dodatek do aromatycznych kotlecików skrywających w sobie serowe wnętrze. Oczywiście, każdą z tych dwóch pozycji można przyrządzić oddzielnie – frykadelki można podać z ziemniakami, a risotto zjeść jako samodzielne danie. Ale wspólne ich połączenie na jednym talerzu jest pyszne i niebanalne.