Enchiladas – zapiekanka meksykańska

Enchiladas – zapiekanka meksykańska

Tradycyjne danie meksykańskie i jedno z najpopularniejszych dań wśród zapiekanek. Tortille przeważnie z mąki kukurydzianej, wypełnione mięsem z kurczaka, papryką chilli, cebulą i serem. Enchiladas podane z salsą z pomidorów, awocado i smietaną. Szybkie, smaczne danie obiadowe.

Zdjęcie - Enchiladas – zapiekanka meksykańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 6 szt. tortilli
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 czerwona cebula
  • 3 szt. szalotek
  • 140 g startego żółtego sera
  • 1/2 szklanki smietany
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Składniki na salsę:

  • 3 dojrzałe pomidory
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 awocado
  • 1 łyżka soku z limonki
  • swieże gałązki kolendry

Wykonanie:

  1. Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki.
  2. Smażyć na rozgrzanej oliwie przez kilka minut, dodać pokrojoną cebulę, papryczkę chilli, doprawić do smaku.
  3. Tortille podgrzać do zmiękczenia.
  4. Na każdą tortille nałożyć farsz z kurczaka, zwinąć, polać serem wymieszanym ze smietaną.
  5. Przełożyć do żaroodpornej formy i piec w temp. 200 st. C, przez 20 minut.
  6. W między czasie przygotować salsę pomidorową: pomidory i awocado pokroić na kawałki, cebulę w talarki, doprawić solą, wymieszać z sokiem z limonki.
  7. Na podpieczone tortille wyłożyć salsę, udekorować gałązkami kolendry.
  8. Podawać na ciepło.

Smacznego ?

źródło: Good Taste

Zdjęcie - Enchiladas – zapiekanka meksykańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów