Enchiladas – zapiekanka meksykańska
Tradycyjne danie meksykańskie i jedno z najpopularniejszych dań wśród zapiekanek. Tortille przeważnie z mąki kukurydzianej, wypełnione mięsem z kurczaka, papryką chilli, cebulą i serem. Enchiladas podane z salsą z pomidorów, awocado i smietaną. Szybkie, smaczne danie obiadowe.
Składniki:
- 6 szt. tortilli
- 600 g filetów z kurczaka
- 1 papryczka chilli
- 1 czerwona cebula
- 3 szt. szalotek
- 140 g startego żółtego sera
- 1/2 szklanki smietany
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Składniki na salsę:
- 3 dojrzałe pomidory
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 awocado
- 1 łyżka soku z limonki
- swieże gałązki kolendry
Wykonanie:
- Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki.
- Smażyć na rozgrzanej oliwie przez kilka minut, dodać pokrojoną cebulę, papryczkę chilli, doprawić do smaku.
- Tortille podgrzać do zmiękczenia.
- Na każdą tortille nałożyć farsz z kurczaka, zwinąć, polać serem wymieszanym ze smietaną.
- Przełożyć do żaroodpornej formy i piec w temp. 200 st. C, przez 20 minut.
- W między czasie przygotować salsę pomidorową: pomidory i awocado pokroić na kawałki, cebulę w talarki, doprawić solą, wymieszać z sokiem z limonki.
- Na podpieczone tortille wyłożyć salsę, udekorować gałązkami kolendry.
- Podawać na ciepło.
Smacznego ?
źródło: Good Taste