Kotleciki rybne w sezamie

Kotleciki rybne w sezamie

 Zdjęcie - Kotleciki rybne w sezamie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciekawy smak wędzonej ryby w połączeniu z ziemniakami, mozzarellą oraz sezamem na ciepło kotleciki smakują wyśmienicie, a na zimno najbardziej lubię podane z sosem słodko-kwaśnym lub ostrym chili. Polecam

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 wędzona makrela
  • 1 wędzony pstrąg
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 400 g mozzarelli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • ok 5 łyżek bułki tartej
  • 50 g sezamu

do obtoczenia

  • 50 g sezamu
  • 2 łyżki bułki tartej 

ponadto 

  • olej do smażenia

Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce wraz z rybami - oczyszczonymi  ze skóry i ości,  następnie posiekać drobno natkę pietruszki oraz mozzarellę, wrzucić do ziemniaków - dodać przyprawy oraz sezam, jaja i stopniowo dosypując bułkę tartą - wyrabiać kotleciki. Całość podzielić na większe kulki  i obtaczać w sezamie wymieszanym z odrobiną bułki tartej. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano.

Smacznego 

Zdjęcie - Kotleciki rybne w sezamie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kotleciki rybne w sezamie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kotleciki rybne w sezamie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów