Kotleciki rybne w sezamie
Ciekawy smak wędzonej ryby w połączeniu z ziemniakami, mozzarellą oraz sezamem na ciepło kotleciki smakują wyśmienicie, a na zimno najbardziej lubię podane z sosem słodko-kwaśnym lub ostrym chili. Polecam
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 1 wędzona makrela
- 1 wędzony pstrąg
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 jajka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 400 g mozzarelli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- ok 5 łyżek bułki tartej
- 50 g sezamu
do obtoczenia
- 50 g sezamu
- 2 łyżki bułki tartej
ponadto
- olej do smażenia
Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce wraz z rybami - oczyszczonymi ze skóry i ości, następnie posiekać drobno natkę pietruszki oraz mozzarellę, wrzucić do ziemniaków - dodać przyprawy oraz sezam, jaja i stopniowo dosypując bułkę tartą - wyrabiać kotleciki. Całość podzielić na większe kulki i obtaczać w sezamie wymieszanym z odrobiną bułki tartej. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano.
Smacznego