Moje dziecko uwielbia klopsiki. Zarówno sauté, w sosie pomidorowym a teraz okazało się, że również w pieczarkowym. Te zostały nazwane "białymi klopsikami".
Lub też makaron zapiekany z szynką i pieczarkami w sosie pomidorowym. Jak zwał tak zwał, mniejsza z tym. Danie jest pyszne, sycące i w miarę szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Od dawna chciałam zrobić tę brytyjską zapiekankę, która wydała mi się cudownie prostym, rodzinnym i "przyjemnym" daniem. W kraju swojego pochodzenia nie jest czymś wykwintnym, ale mnie wydała się intrygująca, zapewne dlatego że zwykle nie robię takich dań.
Znalazłam przepis na najbardziej popularne danie, serwowane w Maroku, którym jest Kefta Mkaouara. Ku mojemu, miłemu zaskoczeniu okazało się, że wszystkie składniki mam w domu. Zakasałam rękawki (...). Podobało mi się to, że potrawę robi się w jednym garnku, bo nie ma przy tym zbytniego bałaganu a smak …pikantny, wyrazisty, aromat rozgrzewa duszę i ciało. Teraz chcę więcej…chcę porównać smak Afryki, który poznałam we własnej kuchni ze smakiem w Maroku.
Co tu dużo pisać - po prostu przesmaczne danie. Klasyczna zapiekanka z mięsem mielonym z dodatkiem dużej ilości cukinii. Jak dla mnie jeden z najlepszych obiadów :)
Wykorzystałam (...) niedzielne mięso z rosołu i dodałam kilka usmażonych pieczarek. Całość wyszla tak smaczna, że już samego farszu mogłam się najeść a o pierogu to już się nie mówi.
Moje półtora kilograma polędwicy zamieniło się w bajeczne filet mignon podane z kremowym masłem parmezanowym. Muszę przyznać, że nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam tak dobrą polędwicę, jeśli kiedykolwiek… Przepis jest bardzo precyzyjny, nawet więc „wołowy nowicjusz” przygotuje na jego podstawie pyszne danie!
W sosie leśnym, oczywiście występują grzyby, tym razem w wersji suszonej. Inspiracją do tego dania była potrawa, ktora zawierała gotową zupę grzybową. Jednak ja już dawno nie używam tego typu produktów, postanowiłam je jakoś zastąpić.
Kasza z grzybami jest dobrze mi znana. Jadana od lat w połączeniu z chrupiącym boczkiem, zaskakuje swoją prostotą i smakiem. Tym razem kaszę połączyłam z indykiem. Nawet nie wiecie, jak proste jest jej przygotowanie. A podana z roszponką smakuje wybornie!