Warzywa kroimy na kawałki, zalewamy woda, solimy i gotujemy do miękkości. Gdy są już miękkie miksujemy doprawiając zieloną pastą curry, imbirem i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z posiekaną natką i orzechami włoskimi...
Danie jest bardzo łatwe w wykonaniu i mało kosztowne. Ja podałam je ostatnio z zielonym groszkiem, który uwielbiam - używam tego mrożonego ale świetną opcja jest polanie placuszków sosem np. grzybowym.
Kolorowa kombinacja polsko-włoska. Klasyczne danie rodem ze słonecznej Italii przenoszę na polskie stoły, gdzie wzbogacam smak sosu pomidorowego ostrym chrzanem i słodko-kwaśną żurawina. Warto spróbować tej odmiany, mile Was zaskoczy, nie tylko smakiem, ale również kolorami.
I kolejne super racuszki / placuszki gotowe!
Tym razem wersja z sera białego.
Słodkie, ale zarazem niesamowicie delikatne … chrupiące … ze środkiem rozpływającym się w ustach.
Przepyszne!
Clafoutis (czyli z grubsza rzecz biorąca zapiekane ciasto naleśnikowe z nadzieniem- lekkie i „puchate”) kojarzy się przede wszystkim z deserami- dodatkiem czereśni czy wiśni. Ja postawiłam na wersję wytrawną, świetną na lekki obiad w ciepły dzień.
Danie konkretne, tłuściutkie i niezwykle smakowite. Bardzo proste w przygotowaniu i odpowiednie dla alergików uczulonych tylko na jajka. Nie robię go zbyt często, bo muszę dbać o linię, a jak już jest zrobione, to się je i je, bo pyszne.
Dzisiaj bardzo prosty przepis, idealny na lato. Grillowany łosoś jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale i lekki, a więc w sam raz na upalne dni. Można go przygotować na tradycyjnym grillu, lub – tak jak ja – na patelni grillowej. Do takiego łososia idealnie pasuje grecki sos tzatziki, nieco podkręcony odrobiną sera feta.
Po spaghetti z sosem pomidorowo-kurkowym, w którym smak grzybków znikł, zdecydowanie chciałam zjeść je i poczuć. W tym daniu nie miałam wątpliwości, że będzie je czuć ;)
Własnie przy okazji robienia ruskich pierogow,zrobilam maly eksperyment i do części ziemniakow zamiast sera dodalam startą na tarce cukinię i powstaly dzisiejsze cukiniowe pierożki.Są bardzo delikatne, naprawdę pyszne.Polecam!