Śniadanie do łóżka #50: Jabłkowe risotto z cynamonem i rodzynkami


Jabłkowe risotto z cynamonem i rodzynkami (4 porcje)
- 150 g ryżu arborio
- 450 ml soku jabłkowego
- 100 ml mleka
- 2 małe jabłka
- 40 g rodzynek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
Jabłka pokrój na małe kawałki i odłóż na bok. Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i odłóż na bok.
W garnku rozpuść masło klarowane i rozgrzej. Wrzuć ryż i smaż kilka minut, aż nabierze brązowej barwy. Zmniejsz ogień i dodaj 200 ml soku jabłkowego. Przykryj przykrywką i gotuj aż ryż pochłonie sok (u mnie trwało to ok. 4 minuty). Dolej 150 ml soku i ponownie gotuj pod przykryciem, aż ryż pochłonie sok (u mnie 5 minut). Powtórz tę czynność z ostatnimi 100 ml soku i gotuj aż ryż go pochłonie (u mnie 5 minut). Teraz dolej mleko i gotuj pod przykryciem przez ok. 3 minuty.
Wrzuć jabłka i rodzynki. Dopraw cukrem, cynamonem, skórką cytrynową i solą.
*Ja użyłam długoziarnistego, bo nie miałam w domu arborio i też świetnie się sprawdził.
Śliwka