Risotto z chorizo
Kolejne danie z przepysznym, aromatycznym chorizo. Szybkie, proste, smaczne czyli kwintesencja GzW. A teraz Wojciech jedzie eksplorować kuchnię naszych południowych sąsiadów i wkrótce wróci z wielkim zapasem najlepszej bryndzy znanej ludzkości.
Boczek pokroić w małą kostkę, podsmażyć, dodać cebulę oraz chorizo, smażyć dalej aż cebula będzie miękka. Dodać passatę pomidorową, pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę, grillowaną paprykę. Całość zalać szklanką bulionu oraz szklanką wina białego. Wsypać ryż i gotować do momentu aż ryż wchłonie całkowicie płyn i będzie miękki, w razie potrzeby można dodać wody. Na koniec wrzucić posiekaną nać pietruszki.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));
- 300g ryżu do risotto
- 150g boczku wędzonego
- 250g chorizo
- 2 pomidory
- 1 opakowanie passaty (przecieru) pomidorowego
- 1 szklanka bulionu
- 1 szklanka wina białego
- 2 grillowane papryki
- nać pietruszki
Boczek pokroić w małą kostkę, podsmażyć, dodać cebulę oraz chorizo, smażyć dalej aż cebula będzie miękka. Dodać passatę pomidorową, pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę, grillowaną paprykę. Całość zalać szklanką bulionu oraz szklanką wina białego. Wsypać ryż i gotować do momentu aż ryż wchłonie całkowicie płyn i będzie miękki, w razie potrzeby można dodać wody. Na koniec wrzucić posiekaną nać pietruszki.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));