Risotto z chorizo

Risotto z chorizo
Zdjęcie - Risotto z chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kolejne danie z przepysznym, aromatycznym chorizo. Szybkie, proste, smaczne czyli kwintesencja GzW. A teraz Wojciech jedzie eksplorować kuchnię naszych południowych sąsiadów i wkrótce wróci z wielkim zapasem najlepszej bryndzy znanej ludzkości.

  • 300g ryżu do risotto
  • 150g boczku wędzonego
  • 250g chorizo
  • 2 pomidory
  • 1 opakowanie passaty (przecieru) pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka wina białego
  • 2 grillowane papryki
  • nać pietruszki

Boczek pokroić w małą kostkę, podsmażyć, dodać cebulę oraz chorizo, smażyć dalej aż cebula będzie miękka. Dodać passatę pomidorową, pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę, grillowaną paprykę. Całość zalać szklanką bulionu oraz szklanką wina białego. Wsypać ryż i gotować do momentu aż ryż wchłonie całkowicie płyn i będzie miękki, w razie potrzeby można dodać wody. Na koniec wrzucić posiekaną nać pietruszki.


(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));

Kategorie przepisów