Łosoś smażony z sosem ziołowym
Przepis bierze udział w konkursie ”Odkryj Kujawski ze smakiem” organizowany prze serwis ZPierwszegoTłoczenia.pl i blog Majanowe pieczenie.
Składniki na 4 porcje:- 500 – 600 g filetów z łososia (oddzielić od skóry) pokrojony w takie kawałki jakie nam odpowiadają
- sok z 1 cytryny
- 100 ml oleju oleju Kujawskiego z czosnkiem
- 60 dag kalafiora oczyszczonego i podzielonego na różyczki
- 4 łyżki masła
- 150 ml mleka
- 1 łyżka oleju Oleju Kujawskiego z czosnkiem
- 1 łyżka śmietanki kremówki (36%)
- sól
- biały pieprz
- garść bazylii
- garść zielonej pietruszki
- garść mięty
- szczypta soli
- 1 łyżeczka musztardy
- kilka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
- 50 ml Oleju Kujawskiego z bazylią
- 10 ml octu jabłkowego
Curry z kalafiora i ziemniakow (Aloo Gobi)