Mleczne risotto z truskawkami i rabarbarem
Strawberry fields, nothing is real...
Słucham cały dzień na okrągło. Ten kawałek Beatlesów wrył się w moją podświadomość :)
MLECZNE RISOTTO Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM
200g ryżu do risotto,
1 łyżka + 1 łyżeczka masła,
ok. 3 szklanek mleka,
5 łyżek brązowego cukru (zwykły też może być),
3 łodygi rabarbaru,
250g truskawek,
2 goździki,
1/3 łyżeczki cynamonu,
2-3 listki świeżej mięty
W rondlu o grubym dnie stopić łyżkę masła, wsypać ryż i smażyć chwilkę, aż ziarenka zrobią się szkliste. Wsypać 3 łyżki cukru, wymieszać, po czym zalać szklanką mleka. Gotować na małym ogniu, raz po raz dolewając mleka i regularnie mieszając, ażeby się nie przypaliło, aż ryż będzie miękki i kremowy.
Rabarbar oczyścić, odciąć końcówki, a łodygi pokroić w plasterki. Truskawki umyć, mniejsze przekroić na połówki, a większe na ćwiartki. Na niedużej patelni stopić łyżeczkę masła, dodać rabarbar, zasypać resztą cukru, dodać cynamon i zmiażdżone goździki i smażyć na małym ogniu. Gdy rabarbar zacznie mięknąć, dodać truskawki i posiekaną miętę. Dusić razem owoce przez ok. 5 minut.
Podawać z ryżem.
Najlepiej smakuje na ciepło :)
(przepis autorski, ta-dam!) :)
***
Living is easy with eyes closed
Misunderstanding all you see
It’s getting hard to be someone
But it all works out
Słucham cały dzień na okrągło. Ten kawałek Beatlesów wrył się w moją podświadomość :)
MLECZNE RISOTTO Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM
200g ryżu do risotto,
1 łyżka + 1 łyżeczka masła,
ok. 3 szklanek mleka,
5 łyżek brązowego cukru (zwykły też może być),
3 łodygi rabarbaru,
250g truskawek,
2 goździki,
1/3 łyżeczki cynamonu,
2-3 listki świeżej mięty
W rondlu o grubym dnie stopić łyżkę masła, wsypać ryż i smażyć chwilkę, aż ziarenka zrobią się szkliste. Wsypać 3 łyżki cukru, wymieszać, po czym zalać szklanką mleka. Gotować na małym ogniu, raz po raz dolewając mleka i regularnie mieszając, ażeby się nie przypaliło, aż ryż będzie miękki i kremowy.
Rabarbar oczyścić, odciąć końcówki, a łodygi pokroić w plasterki. Truskawki umyć, mniejsze przekroić na połówki, a większe na ćwiartki. Na niedużej patelni stopić łyżeczkę masła, dodać rabarbar, zasypać resztą cukru, dodać cynamon i zmiażdżone goździki i smażyć na małym ogniu. Gdy rabarbar zacznie mięknąć, dodać truskawki i posiekaną miętę. Dusić razem owoce przez ok. 5 minut.
Podawać z ryżem.
Najlepiej smakuje na ciepło :)
(przepis autorski, ta-dam!) :)
***
Living is easy with eyes closed
Misunderstanding all you see
It’s getting hard to be someone
But it all works out