Kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim

Jakiś czas temu, zadzwonił nasz znajomy Grzeczny Chłopiec z bloga Stay Fly z propozycją wspólnego przygotowania kozackiego dania i tak oto powstał kurczak faszerowany w cieście francuskim. Obszerną relację możecie zobaczyć na blogu u Grzecznego:)

Zdjęcie - Kurczak w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 3 cebule (400 g) pokrojone w kostkę
  • 600 g pieczarek startych na tarce o grubych oczkach
  • 300 g mozzarelli startej na tarce o grubych oczkach
  • 10 cm pora pokrojonego w kostkę
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • olej
  • sól i pieprz
  • masło
Dodatkowo: Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, wrzucić cebulę, podsmażyć na brązowy kolor. Następnie dodać pieczarki i smażyć, aż woda odparuje, doprawić solą i pieprzem. Jak pieczarki przestygną dodać pora i mozzarellę i wymieszać, jak trzeba doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować na pół twardo. Odlać wodę, przykryć garnek pokrywką i mocno potrząsnąć kilka razy, następnie posypać papryką, czosnkiem suszonym i solą i znów zamknąć i kilka razy potrząsnąć. Następnie tak przygotowane ziemniaki przełożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Piersi oczyścić z kostek i tłuszczu i błon. Wzdłuż każdej piersi zrobić nacięcie, nie przecinając do końca, tak, aby powstała nam kieszonka. Do kieszonki pakujemy przygotowany farsz i spinamy ją wykałaczkami. Następnie piersi zawijamy w ciasto francuskie (techniką dowolną) nożem robimy nożem nacięcia w poprzek „pakunku” i wstawiamy do piekarnika na 30 – 40 min. 10 min. przed końcem pieczenia piersi wstawić do piekarnika przygotowane ziemniaki. W międzyczasie, jak kurczak i ziemniaki się pieką, przygotować sałatkę. Pomidory i ogórki pokroić w kostkę. Do małego słoika wlać oliwę i olej balsamiczny, zamknąć słoik i potrząsając wymieszać dokładnie, dodać sos do warzyw, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na talerzu układamy kurczaka w cieście i ziemniaki. Podajemy z sałatką. Kurczak na zimno, jest jeszcze lepszy. Podobne wpisy Kurczak w cieście francuskimZdjęcie - Kurczak w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami

Zdjęcie - Kurczak w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomysł na...Papirus: faszerowany filet z kurczaka

Zdjęcie - Kurczak w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak z morelami i kuskusem

Zdjęcie - Kurczak w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak tikka masala

Kategorie przepisów