Jakiś czas temu, zadzwonił nasz znajomy Grzeczny Chłopiec z bloga Stay Fly z propozycją wspólnego przygotowania kozackiego dania i tak oto powstał kurczak faszerowany w cieście francuskim. Obszerną relację możecie zobaczyć na blogu u Grzecznego:)
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 3 cebule (400 g) pokrojone w kostkę
- 600 g pieczarek startych na tarce o grubych oczkach
- 300 g mozzarelli startej na tarce o grubych oczkach
- 10 cm pora pokrojonego w kostkę
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- olej
- sól i pieprz
- masło
Dodatkowo:
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, wrzucić cebulę, podsmażyć na brązowy kolor. Następnie dodać
pieczarki i smażyć, aż woda odparuje, doprawić solą i pieprzem. Jak pieczarki przestygną dodać pora i mozzarellę i wymieszać, jak trzeba doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować na pół twardo. Odlać wodę, przykryć garnek pokrywką i mocno potrząsnąć kilka razy, następnie posypać papryką, czosnkiem suszonym i solą i znów zamknąć i kilka razy potrząsnąć. Następnie tak przygotowane ziemniaki przełożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić.
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Piersi oczyścić z kostek i tłuszczu i błon. Wzdłuż każdej piersi zrobić nacięcie, nie przecinając do końca, tak, aby powstała nam kieszonka. Do kieszonki pakujemy przygotowany farsz i spinamy ją wykałaczkami. Następnie piersi zawijamy w ciasto francuskie (techniką dowolną) nożem robimy nożem nacięcia w poprzek „pakunku” i wstawiamy do piekarnika na 30 – 40 min. 10 min. przed końcem pieczenia piersi wstawić do piekarnika przygotowane ziemniaki.
W międzyczasie, jak kurczak i ziemniaki się pieką, przygotować sałatkę. Pomidory i ogórki pokroić w kostkę. Do małego słoika wlać oliwę i olej balsamiczny, zamknąć słoik i potrząsając wymieszać dokładnie, dodać sos do warzyw, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu układamy kurczaka w cieście i ziemniaki. Podajemy z sałatką. Kurczak na zimno, jest jeszcze lepszy.
Podobne wpisy Kurczak w cieście francuskim
Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami
Pomysł na...Papirus: faszerowany filet z kurczaka
Kurczak z morelami i kuskusem
Kurczak tikka masala