Penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym z mascarpone

Penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym z mascarpone
Zdjęcie - Penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym z mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





































Znanym zjawiskiem w gastronomii jest powstawanie kultowych potraw przez przypadek. Taką historią cieszy się np. Spaghetti Putanesca, czy naleśniki Suzette. Podobnie było w moim przypadku, ponieważ stworzyłam ten przepis śpiesząc się i korzystając z produktów, które miałam pod ręką. Może nie jest on wyszukany, ale coś w nim musi być, ponieważ w ciągu tygodnia powtórzyłam go trzy razy. Do tej pory byłam przeciwniczką tuńczyka z puszki, jednak przyznam, że zasmakował mi po raz pierwszy. Otulony subtelnym sosem pomidorowym z mascarpone i dodatkiem rozpuszczonej mozzarelli smakuje delikatniej niż bezpośrednio z puszki. No i robi się go w 15 minut! :)
Penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym z mascarpone 250 g makaronu penne puszka z tuńczykiem 250 ml passaty lub przecieru pomidorowego 125 g mascarpone 100 g mozzarelli pomidor mała cebula 2 ząbki czosnku (lub 1 duży) łyżka posiekanej papryczki chilli łyżeczka suszonej bazylii szczypta pieprzu cayenne łyżeczka cukru pieprz, sól
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie, na maśle i oliwie podsmażamy posiekany czosnek, papryczkę chilli i cebulkę. Dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, passatę pomidorową i mieszamy. Po minucie przyprawiamy do smaku i gotujemy 3 minuty. Następnie dodajemy mascarpone, małe kawałki mozzarelli, gotujemy minutę, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy tuńczyka odsączonego z zalewy i podgrzewamy sos jeszcze minutę. Sos nakładamy na makaron lub mieszamy go razem na patelni.
Tosia

Kategorie przepisów