Pomidorowe pęczotto z roladkami z dorsza.

Pomidorowe pęczotto z roladkami z dorsza.

Zdjęcie - Pomidorowe pęczotto z roladkami z dorsza. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pomidorowe pęczotto z roladkami z dorsza. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj jedno z moich ulubionych dań: pęczotto czyli risotto z pęczaku. Lubię je bardziej niż tradycyjne ryżowe. I jest znacznie zdrowsze :) W tej wersji z dodatkiem pomidorów stanowiło dodatek do roladek z dorsza z czerwonym pesto. Posiłek syty, zdrowy i tym samym lekki. Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:
pęczotto:
1 szklanka pęczaku np. Kupiec
ok.500-600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1 puszka pomidorów - zmiksowane
1/2 cebuli
oliwa
pieprz, bazylia, oregano
roladki:
2 filety z dorsza
2 łyżeczki pesto z czerwonych pomidorów
sól, pieprz, oliwa


Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć cebulę, wymieszaj i dodaj pęczak. Smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając aż kasza będzie szklista. Wlej odrobinę bulionu i wymieszaj. Bulion dodawaj stopniowo, gdy kasza go wchłonie wlej ponownie, mieszając przez cały czas. Po około 15 minutach dodaj zmiksowane pomidory i duś dopóki kasza nie będzie al dente - dolewając cały czas bulion. Pęczotto musi być gęste i lekko al dente.
Dopraw do smaku pieprzem, oregano i bazylią.
Roladki z dorsza:
Filet umyj szybko pod bieżącą wodą, osusz i z jednej strony posól i popieprz. Z drugiej strony posmaruj pesto i zwiń w roladkę. Zepnij wykałaczką.
Roladki ułóż w wysmarowanym tłuszczu naczyniu żaroodpornym, spryskaj oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Podawaj z pomidorowym pęczotto.

Smacznego :)

Zdjęcie - Pomidorowe pęczotto z roladkami z dorsza. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów