Kurczak w leśnym sosie

Kurczak w leśnym  sosie

W sosie leśnym, oczywiście występują grzyby,  tym razem w wersji suszonej. Inspiracją do tego dania była potrawa, ktora zawierała gotową zupę grzybową. Jednak ja już dawno nie używam tego typu produktów, postanowiłam je jakoś zastąpić. Z grzybów suszonych ugotowałam wywar, który w naturalny sposób nadał daniu leśnego smaku i nie potrzebowałam do tego produktu nafaszerowanego konserwantami. Danie wyszło bardzo smakowite a ponieważ zmieniłam jeszcze kilka rzeczy, kompletnie nie przypomina orginału. Ale to nie ważne. Jest to moja wersja kurczaka w sosie leśnym.

Zdjęcie - Kurczak w leśnym  sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 pojedyńcze filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 5 dag suszonych borowików
  • 4 plasterki boczku
  • 1/4 szklanki białego wina
  • garść startego żółtego sera
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Grzyby zalać wrzątkiem (ok. szklanka), odstawić na noc. Kurczaka pokroić w kostkę. Grzyby wyjąć z zalewy i drobno pokroić. Cebulę  i boczek posiekać. Na rozgrzanej łyżce oleju podsmażyć  na rumiano kawałki kurczaka. Kiedy są złociste, zdjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz wrzucić boczek, po chwili dodać cebulę i dusić razem kilka minut. Wlać wino, wywar grzybowy, dodać sól i pieprz i dusić ok. 10 min. Dodać usmażonego wcześniej kurczaka, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze chwilę. Dodać starty ser i jeszcze raz dokładnie wymieszać aż ser się rozpuści. Danie podawać z makaronem lub ryżem. Ja, oczywiście wybrałam makaron.

Smacznego:)

Kategorie przepisów