Kurczak pod pierzynka z pesto i mozzarelli
![Kurczak pod pierzynka z pesto i mozzarelli](/obrazek/duze/kurczak-pod-pierzynka-z-pesto-i-mozzarelli-161561.jpeg)
Zapiekany kurczak pod aromatyczną pierzynką. Bazylia, czosnek i orzechy na delikatnym mięsie i chrupiąca skorupka z mozzarelli.
Ten przepis, to moje zgłoszenie na pierwsze zadanie w konkursie dla blogerów kulinarnych Bloger Chef. Jutro przepis na deser, który będzie dopełnieniem dzisiejszego "śródziemnomorskiego" dania głównego.
Jeśli uważasz, że zasługuję na Twój głos, na dole znajdziesz link do strony z głosowaniem.
Kurczak pod pierzynką z pesto i mozzarelli - Laura
SKŁADNIKI:
Do kubka miksującego dodać: bazylię, orzechy, słonecznik, czosnek, oliwę i pół łyżeczki soli. Utrzeć na pastę, którą należy posmarować piersi.
Na wierzch rozłożyć startą mozzarellę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 45 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, aby zrumienić ser.
Ten przepis, to moje zgłoszenie na pierwsze zadanie w konkursie dla blogerów kulinarnych Bloger Chef. Jutro przepis na deser, który będzie dopełnieniem dzisiejszego "śródziemnomorskiego" dania głównego.
Jeśli uważasz, że zasługuję na Twój głos, na dole znajdziesz link do strony z głosowaniem.
![Kurczak pod pierzynką z pesto i mozzarelli Kurczak pod pierzynką z pesto i mozzarelli](http://1.bp.blogspot.com/-fxuxs3nejx0/UKPur2ohjLI/AAAAAAAACBg/PeCDynpg95U/s1600/kurczak+pod+pierzynk%C4%853.jpg)
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 30 dkg mozzarelli
- pęczek świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- garść łuskanych orzechów włoskich
- garść łuskanego słonecznika
- pieprz, sól
![](http://2.bp.blogspot.com/-yfMATOHN5Uo/UKPunPL57yI/AAAAAAAACBQ/Vb3zEb3V928/s400/kurczak+pod+pierzynk%C4%851.jpg)
Do kubka miksującego dodać: bazylię, orzechy, słonecznik, czosnek, oliwę i pół łyżeczki soli. Utrzeć na pastę, którą należy posmarować piersi.
![](http://3.bp.blogspot.com/-nEKJ51JPv9Q/UKPupm7f4BI/AAAAAAAACBY/-7su26Q-VkM/s400/kurczak+pod+pierzynk%C4%852.jpg)
Na wierzch rozłożyć startą mozzarellę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 45 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, aby zrumienić ser.