Kurczak pod pierzynka z pesto i mozzarelli
Zapiekany kurczak pod aromatyczną pierzynką. Bazylia, czosnek i orzechy na delikatnym mięsie i chrupiąca skorupka z mozzarelli.
Ten przepis, to moje zgłoszenie na pierwsze zadanie w konkursie dla blogerów kulinarnych Bloger Chef. Jutro przepis na deser, który będzie dopełnieniem dzisiejszego "śródziemnomorskiego" dania głównego.
Jeśli uważasz, że zasługuję na Twój głos, na dole znajdziesz link do strony z głosowaniem.
Kurczak pod pierzynką z pesto i mozzarelli - Laura SKŁADNIKI:
Do kubka miksującego dodać: bazylię, orzechy, słonecznik, czosnek, oliwę i pół łyżeczki soli. Utrzeć na pastę, którą należy posmarować piersi.
Na wierzch rozłożyć startą mozzarellę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 45 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, aby zrumienić ser.
Ten przepis, to moje zgłoszenie na pierwsze zadanie w konkursie dla blogerów kulinarnych Bloger Chef. Jutro przepis na deser, który będzie dopełnieniem dzisiejszego "śródziemnomorskiego" dania głównego.
Jeśli uważasz, że zasługuję na Twój głos, na dole znajdziesz link do strony z głosowaniem.
Kurczak pod pierzynką z pesto i mozzarelli - Laura SKŁADNIKI:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 30 dkg mozzarelli
- pęczek świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- garść łuskanych orzechów włoskich
- garść łuskanego słonecznika
- pieprz, sól
Do kubka miksującego dodać: bazylię, orzechy, słonecznik, czosnek, oliwę i pół łyżeczki soli. Utrzeć na pastę, którą należy posmarować piersi.
Na wierzch rozłożyć startą mozzarellę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 45 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, aby zrumienić ser.