Kurczak pod pierzynka z pesto i mozzarelli

Kurczak pod pierzynka z pesto i mozzarelli
Zapiekany kurczak pod aromatyczną pierzynką. Bazylia, czosnek i orzechy na delikatnym mięsie i chrupiąca skorupka z mozzarelli.
Ten przepis, to moje zgłoszenie na pierwsze zadanie w konkursie dla blogerów kulinarnych Bloger Chef. Jutro przepis na deser, który będzie dopełnieniem dzisiejszego "śródziemnomorskiego" dania głównego.
Jeśli uważasz, że zasługuję na Twój głos, na dole znajdziesz link do strony z głosowaniem.
Kurczak pod pierzynką z pesto i mozzarelli Kurczak pod pierzynką z pesto i mozzarelli - Laura SKŁADNIKI:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 30 dkg mozzarelli
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • garść łuskanego słonecznika
  • pieprz, sól
Kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem z obu stron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Do kubka miksującego dodać: bazylię, orzechy, słonecznik, czosnek, oliwę i pół łyżeczki soli. Utrzeć na pastę, którą należy posmarować piersi.

Na wierzch rozłożyć startą mozzarellę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 45 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, aby zrumienić ser.

Kategorie przepisów