Zapiekanka z mięsem i cukinią pod beszamelem

Zapiekanka z mięsem i cukinią pod beszamelem
Zdjęcie - Zapiekanka z mięsem i cukinią pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co tu dużo pisać - po prostu przesmaczne danie.
Klasyczna zapiekanka z mięsem mielonym z dodatkiem dużej ilości cukinii.
Jak dla mnie jeden z najlepszych obiadów :)


Zdjęcie - Zapiekanka z mięsem i cukinią pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 listki świeżej bazylii
  • pieprz, sól do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia + odrobina do natłuszczenia patelni
  • 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu środka)
  • 100 g żółtego sera startego na grubych oczkach
  • beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka (250 ml)

Przygotowanie mięsa: Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić do niej pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać drobno posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dołożyć mięso, bazylię oraz sól i pieprz. Całość smażyć 10-15 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę.
Przygotowanie cukinii: Cukinię pokroić w jednocentymetrowe plastry (w sumię będą to półplastry, bo wcześniej trzeba cukinię przekroić dla oczyszczenia) i wrzucić je na gotującą wodę. Poczekać aż woda ponownie się zagotuje i cukinię odcedzić.
Przygotowanie beszamelu: W garnuszku rozpuścić masło. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać z masłem. Dolać mleko i mieszać do powstania jednolitego, kremowego i gęstego sosu.
Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Do naczynia wyłożyć kolejno: połowę plastrów cukinii, połowę mięsa, pozostałą cukinię, pozostałe mięso, beszamel, starty ser. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 20 minut.

Zdjęcie - Zapiekanka z mięsem i cukinią pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów