Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym
Proste i smaczne kotleciki z delikatnej polędwicy, do tego pyszny sos - na przygotowanie tego dania wystarczy poświęcić ok.20 minut.
Przepis Grzegorza Ostrowskiego ze strony MniamMniam.pl .
Składniki :
- 600 g polędwiczek wieprzowych [możliwie jak najgrubszych]
- 1 łyżka masła ghee [lub 1 łyżka zwykłego masła + 2 łyżki oleju]
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
sos :
- 250 ml słodkiej śmietanki min.18% [użyłam 36%]
- 1 czubata łyżka musztardy miodowej
- 1 czubata łyżka musztardy francuskiej [z całymi ziarnami gorczycy]
Polędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na plastry o grubości ok.2 cm. Każdy plaster położyć na deseczce i przycisnąć dłonią tak, aby się rozpłaszczył. Posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło ghee [lub zwykłe masło z olejem], włożyć polędwiczki i smażyć po 3-5 minut z każdej strony, aż będą brązowe.
W czasie, gdy mięso się smaży, przygotować sos: do rondelka wlać śmietanę, dodać oba rodzaje musztardy oraz pieprz i podgrzewać na niedużym ogniu cały czas mieszając. Sos powinien być gorący, ale śmietana nie powinna się zagotować.
Usmażone polędwiczki ułożyć na talerzu i polać przygotowanym sosem. Można posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.