Klopsiki w pieczarkowym sosie

Klopsiki w pieczarkowym sosie
Moje dziecko uwielbia klopsiki. Zarówno sauté, w sosie pomidorowym a teraz okazało się, że również w pieczarkowym. Te zostały nazwane "białymi klopsikami". Klopsiki przygotowałam według tego przepisu, zamieniłam tylko mięso na indyka.
Klopsiki z indyka w sosie pieczarkowym
  • 500g mielone filetu z indyka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • 150ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz
  • od siebie dodałam jeszcze 3 dodatkowe łyżki bułki tartej
Zdjęcie - klopsiki w pieczarkowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 4 łyżki bułki tartej zalać mlekiem i odstawić na 5-10 minut. Do malaksera wrzuciłam mięsko, drobniutko posiekana cebulkę, wybiłam jajko, dodałam musztardę i wlałam bułeczkowo-mleczną papkę. Całość zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem. Masa była dosyć luźna w związku z tym dodałam już do gotowej mieszaniny jeszcze 3 łyżki bułki tartej. Sądzę, że wszystko zależy od rodzaju mięsa, wielkości jajka i czubatości łyżeczek musztardy. Z gotowej masy uformowałam małe kuleczki - mi wyszło ich 30 sztuk. Smażyłam na rozgrzanym oleju aż były rumiane ze wszystkich stron, czyli około 8-10 minut.
Sos pieczarkowy
  • 500g pieczarek
  • 200ml śmietany 12%
  • 250ml wody
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
Pieczarki pokroić wedle uznania, ale nie za drobno. W rondlu roztopić masło, wrzucić pieczarki. lekko posolić i popieprzyć i podsmażyć na złoto. Następnie dodać wodę i zagotować. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami mąki pszennej i 1 łyżką wody z pieczarek - żeby śmietana się zahartowała i nie zważyła w sosie - dla zagęszczenia sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do gotowego sosu dodać gotowe klopsiki i razem podgrzać. Podałam z makaronem i posypałam świeżym oregano.
Zdjęcie - klopsiki w pieczarkowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów