Filet mignon z masłem parmezanowym
Jaki piękny prezent może dostać ktoś, kto lubi dobrze zjeść?
Co powiecie na słuszną porcję argentyńskiej polędwicy wołowej? Mi taki podarunek jak najbardziej pasuje!
Kiedy więc MAKRO zaproponowało mi skorzystanie z ich oferty, nie zastanawiałam się długo i od razu sięgnęłam po porcję idealnie czerwonej, delikatnie przetykanej tłuszczem wołowiny. Przyczynkiem do przeprowadzenia tej akcji jest promowanie przez sieć idei kontrolowania jakości swoich produktów. Znana jest więc trasa jaką mięso pokonuje od hodowcy do sprzedawcy, system wyboru dostawców, aż w końcu działania zapewniające bezpieczeństwo produktów znajdujących się już w chłodziarkach. Wszystko sprawdzane jest więc d A do Zet (a szczegóły TU)!
Moje półtora kilograma polędwicy zamieniło się w bajeczne filet mignon podane z kremowym masłem parmezanowym. Muszę przyznać, że nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam tak dobrą polędwicę, jeśli kiedykolwiek… Przepis jest bardzo precyzyjny, nawet więc „wołowy nowicjusz” przygotuje na jego podstawie pyszne danie!
Pozostałe kawałki mięsa zamieniłam w tatar (jedno z moich ulubionych dań!), o którym też na pewno wzmianka pojawi się na blogu :)
Filet mignon z masłem parmezanowym Składniki
- masło - 6 łyżek (miękkie)
- parmezan - 1/2 szklanki, tarty
- polędwica wołowa - 4 kawałki, po ok. 300 g każdy
- oliwa - 3 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Masło zmiksuj z serem na gładką pastę, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, ostaw na bok.
Mięso oczyść z błonek, pokrój na kawałki. Każdy natrzyj dobrą oliwą i odstaw na ok. 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Patelnię rozgrzej na ogniu przez ok. 3 minuty, mięso przypraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej oliwę, nieco zmniejsz ogień. Mięso smaż 2,3 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony. Porcje przełóż na kratkę ustawioną nad talerzem (żeby na niego spłynęły soki) i zostaw tak przez ok. 40 minut.
Piekarnik nagrzej do 220 oC, mięso z sokami przełóż z powrotem na patelnię i piecz przez 11-12 minut (będzie średnio wysmażone). Odstaw na 3 minuty. Podawaj z porcją masła, polane dodatkowo sokami zebranymi z patelni.
(Przepis pochodzi z książki "Mięso pyszne i soczyste" i jest zdecydowanie fenomenalny)