Filet mignon z masłem parmezanowym

Jaki piękny prezent może dostać ktoś, kto lubi dobrze zjeść?

Co powiecie na słuszną porcję argentyńskiej polędwicy wołowej? Mi taki podarunek jak najbardziej pasuje!

Zdjęcie - Filet mignon z masłem parmezanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy więc MAKRO zaproponowało mi skorzystanie z ich oferty, nie zastanawiałam się długo i od razu sięgnęłam po porcję idealnie czerwonej, delikatnie przetykanej tłuszczem wołowiny. Przyczynkiem do przeprowadzenia tej akcji jest promowanie przez sieć idei kontrolowania jakości swoich produktów. Znana jest więc trasa jaką mięso pokonuje od hodowcy do sprzedawcy, system wyboru dostawców, aż w końcu działania zapewniające bezpieczeństwo produktów znajdujących się już w chłodziarkach. Wszystko sprawdzane jest więc d A do Zet (a szczegóły TU)!

Zdjęcie - Filet mignon z masłem parmezanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje półtora kilograma polędwicy zamieniło się w bajeczne filet mignon podane z kremowym masłem parmezanowym. Muszę przyznać, że nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam tak dobrą polędwicę, jeśli kiedykolwiek… Przepis jest bardzo precyzyjny, nawet więc „wołowy nowicjusz” przygotuje na jego podstawie pyszne danie!

Zdjęcie - Filet mignon z masłem parmezanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pozostałe kawałki mięsa zamieniłam w tatar (jedno z moich ulubionych dań!), o którym też na pewno wzmianka pojawi się na blogu :)

Zdjęcie - Filet mignon z masłem parmezanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Filet mignon z masłem parmezanowym

Agata, 15 listopada 2012

Zdjęcie - Filet mignon z masłem parmezanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • masło - 6 łyżek (miękkie)
  • parmezan - 1/2 szklanki, tarty
  • polędwica wołowa - 4 kawałki, po ok. 300 g każdy
  • oliwa - 3 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania

Masło zmiksuj z serem na gładką pastę, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, ostaw na bok.

Mięso oczyść z błonek, pokrój na kawałki. Każdy natrzyj dobrą oliwą i odstaw na ok. 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Patelnię rozgrzej na ogniu przez ok. 3 minuty, mięso przypraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej oliwę, nieco zmniejsz ogień. Mięso smaż 2,3 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony. Porcje przełóż na kratkę ustawioną nad talerzem (żeby na niego spłynęły soki) i zostaw tak przez ok. 40 minut.

Piekarnik nagrzej do 220 oC, mięso z sokami przełóż z powrotem na patelnię i piecz przez 11-12 minut (będzie średnio wysmażone). Odstaw na 3 minuty. Podawaj z porcją masła, polane dodatkowo sokami zebranymi z patelni.

(Przepis pochodzi z książki "Mięso pyszne i soczyste" i jest zdecydowanie fenomenalny)

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z wołowiny z kasztanami i aromatem pomarańczy

Gulasz z wołowiny z kasztanami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Medaliony cielęce w aksamitnym sosie

Medaliony cielęce w aksamitnym…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ligawa w octowej marynacie
2

Ligawa w octowej marynacie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Rostbef pieczony – znakomity obiad
1

Rostbef pieczony – znakomity o…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Policzki wołowe w sosie teriyaki
1

Policzki wołowe w sosie teriya…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Zrazy z daktylami w sosie na bazie Ballantines i coca coli
2

Zrazy z daktylami w sosie na b…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory