Canneloni z mielonym mięsem bez beszamelu ...
... czyli mniej kalorycznie.
Z przemyconą sporą ilością warzyw, czyli zdrowiej.
Jednak smacznie i aromatycznie...
Cannelloni z mielonym mięsem - Laura
SKŁADNIKI:
W kubku miksującym utrzeć obraną marchewkę, czosnek, seler naciowy i przecier pomidorowy.
Do podsmażonego mięsa dodać utarte warzywa doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut na dość dużym ogniu cały czas mieszając. Potem zmniejszyć ogień i dusić około pół godziny, co jakiś czas mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Pod koniec masa powinna być dość gęsta.
Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą.
Rury cannelloni napełnić masą mięsną i układać w naczyniu.
Do mięsa, które zostanie dodać trochę wody i wymieszać. Sosem polać ułożony makaron, wierzch posypać startym serem.
Piec pod przykryciem w temperaturze 190 stopni 35-45 minut.
Cannelloni z mielonym mięsem - Laura
Do stylizacji wykorzystałam obrus ceratowy CAB Big Flower Ocean.
Więcej niesamowitych wzorów znajdziecie w sklepie internetowym Agi i Oli:
zapraszam też na stronę facebookową Kolorowego Kufra.
Z przemyconą sporą ilością warzyw, czyli zdrowiej.
Jednak smacznie i aromatycznie...
Cannelloni z mielonym mięsem - Laura
SKŁADNIKI:
- 80 dkg mięsa mielonego (u mnie wołowina)
- 1 duża cebula
- połowa selera naciowego razem z liśćmi
- 2 duże marchewki
- 5 ząbków czosnku (można mniej jeśli ktoś nie przepada)
- 1/2 litra przecieru pomidorowego-passaty (z kartonika lub z butelki)
- sól, pieprz, zioła (oregano, bazylia lub prowansalskie)
- opakowanie (250 g) makaronu cannelloni
- 2/3 szklanki utartego sera (u mnie mieszanka parmezanu i cheddara)
- 2 łyżki oliwy
W kubku miksującym utrzeć obraną marchewkę, czosnek, seler naciowy i przecier pomidorowy.
Do podsmażonego mięsa dodać utarte warzywa doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut na dość dużym ogniu cały czas mieszając. Potem zmniejszyć ogień i dusić około pół godziny, co jakiś czas mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Pod koniec masa powinna być dość gęsta.
Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą.
Rury cannelloni napełnić masą mięsną i układać w naczyniu.
Do mięsa, które zostanie dodać trochę wody i wymieszać. Sosem polać ułożony makaron, wierzch posypać startym serem.
Piec pod przykryciem w temperaturze 190 stopni 35-45 minut.
Cannelloni z mielonym mięsem - Laura
Do stylizacji wykorzystałam obrus ceratowy CAB Big Flower Ocean.
Więcej niesamowitych wzorów znajdziecie w sklepie internetowym Agi i Oli:
zapraszam też na stronę facebookową Kolorowego Kufra.