Canneloni z mielonym mięsem bez beszamelu ...

... czyli mniej kalorycznie.

Z przemyconą sporą ilością warzyw, czyli zdrowiej.

Jednak smacznie i aromatycznie...


Zdjęcie - CANNELLONI Z MIELONYM MIĘSEM BEZ BESZAMELU... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Cannelloni z mielonym mięsem - Laura
SKŁADNIKI:
  • 80 dkg mięsa mielonego (u mnie wołowina)
  • 1 duża cebula
  • połowa selera naciowego razem z liśćmi
  • 2 duże marchewki
  • 5 ząbków czosnku (można mniej jeśli ktoś nie przepada)
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego-passaty (z kartonika lub z butelki)
  • sól, pieprz, zioła (oregano, bazylia lub prowansalskie)
  • opakowanie (250 g) makaronu cannelloni
  • 2/3 szklanki utartego sera (u mnie mieszanka parmezanu i cheddara)
  • 2 łyżki oliwy
Mięso podsmażyć na wolnym ogniu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyć solą i smażyć do momentu aż cebulka zrobi się złota.
W kubku miksującym utrzeć obraną marchewkę, czosnek, seler naciowy i przecier pomidorowy.
Do podsmażonego mięsa dodać utarte warzywa doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut na dość dużym ogniu cały czas mieszając. Potem zmniejszyć ogień i dusić około pół godziny, co jakiś czas mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Pod koniec masa powinna być dość gęsta.
Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą.
Rury cannelloni napełnić masą mięsną i układać w naczyniu.
Zdjęcie - CANNELLONI Z MIELONYM MIĘSEM BEZ BESZAMELU... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do mięsa, które zostanie dodać trochę wody i wymieszać. Sosem polać ułożony makaron, wierzch posypać startym serem.
Piec pod przykryciem w temperaturze 190 stopni 35-45 minut.
Zdjęcie - CANNELLONI Z MIELONYM MIĘSEM BEZ BESZAMELU... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Cannelloni z mielonym mięsem - Laura
Do stylizacji wykorzystałam obrus ceratowy CAB Big Flower Ocean.

Więcej niesamowitych wzorów znajdziecie w sklepie internetowym Agi i Oli:

zapraszam też na stronę facebookową Kolorowego Kufra.

Przepisy z tych kategorii

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Idealne ciasto na zdrowszą pizzę orkiszową

Idealne ciasto na zdrowszą piz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Grillowana pierś z kurczka w curry
2

Grillowana pierś z kurczka w c…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Blondies z truskawkami, rabarbarem i kruszonką
1

Blondies z truskawkami, rabarb…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pasta z ciecierzycy i parmezanu

Pasta z ciecierzycy i parmezan…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa z warzywami i fasolą

Zupa z warzywami i fasolą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Karmelizowany rabarbar i pudding ryżowy na mleku kokosowym. Deser elfów w Sezonowo od A do M

Karmelizowany rabarbar i puddi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bursztynowy syrop i galaretka  z kwiatów białego bzu

Bursztynowy syrop i galaretka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto szpinakowe z truskawkami

Ciasto szpinakowe z truskawkam…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kurczak pieczony w całości – faszerowany kaszą – najlepszy
2

Kurczak pieczony w całości – f…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tort bezowy z malinami
2

Tort bezowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit