A ja sobie zrobiłam małą Grecję w kuchni.Bo pastitsio to grecka zapiekanka z makaronu, wołowiny i serowego beszamelu. Taka grecka wersja włoskiej lasagne ;)Bardzo smaczna – warto się przekonać :)
Danie ogólnie znane, lubiane i na pierwszy rzut oka podobne do tradycyjnego cannelloni z sosem bolońskim. Jednak wątróbka czyni nadzienie bardziej delikatnym natomiast por nadaje pewnej ostrości. Całość genialna.
Dobre śniadanko na dobry początek tygodnia, mam nadzieję, że będzie przynajmniej przyzwoity. Kolejna odsłona śniadania z jajkami, ale inaczej. Ostatnio jakoś tak mnie w weekendy nachodzi na eksperymenty z zapiekankami.
Tradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego.Jest to potrawa kuchni kresowej.Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw.Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam.Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie.
Kiedyś nie lubiłam szynki szwarcwaldzkiej. Właściwie na mój talerz trafiały tylko te wędliny, które miały konkretnie określony przeze mnie wygląd. Ale spróbowałam tej dzisiejszej i się bardzo polubiłyśmy. Ale przechodzę do rzeczy!