Rolada z indyka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami
Kasza z grzybami jest dobrze mi znana. Jadana od lat w połączeniu z chrupiącym boczkiem, zaskakuje swoją prostotą i smakiem. Tym razem kaszę połączyłam z indykiem. Nawet nie wiecie, jak proste jest jej przygotowanie. A podana z roszponką smakuje wybornie!
Zachęcam do odwiedzenia serwisu zpierwszegotloczenia.pl, gdzie znajdziecie wiele przepisów na świąteczne potrawy w bożonarodzeniowym e-booku przygotowanym przez ZT Kruszwica S.A
Składniki:
1 i 1/5 kg piersi z indyka
250 g kaszy gryczanej (2 saszetki)
20 g suszonych grzybów
3 cebule
olej Kujawski tłoczony na zimno
suszony rozmaryn
pieprz czarny
mielona czerwona papryka
sól
Pierś z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem na duży płat. Natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem, odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Suszone grzyby wcześniej namoczyć, a następnie ugotować w wodzie. Jedną cebulę drobno poszatkować, zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę grzyby i chwilkę dusić. Ugotowaną kaszę dodać do grzybów, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Płat indyka wyjąć z lodówki, nałożyć farsz i ciasno zrolować. Żeby farsz nie uciekał podczas pieczenia, można obwiązać sznurkiem.
Roladę z indyka przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, posypać czerwoną papryką i obłożyć plastrami cebuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez około 40 minut. Po tym czasie ja ściągnęłam pokrywkę i piekłam jeszcze około 15 minut - dwa razy roladę polewałam sosem, który wytworzył się podczas pieczenia.
Po upieczeniu wyjąć sznurek z rolady.
czas przygotowania: około 2 godzin
liczba porcji: 10
Mała ściąga w jaki sposób związałam roladę sznurkiem. Kasza nie wysypuje się a po upieczeniu dobrze się kroi i nie pęka.