Cottage pie
Od dawna chciałam zrobić tę brytyjską zapiekankę, która wydała mi się cudownie prostym, rodzinnym i "przyjemnym" daniem. W kraju swojego pochodzenia nie jest czymś wykwintnym, ale mnie wydała się intrygująca, zapewne dlatego że zwykle nie robię takich dań. No i chciałam wypróbować nowe naczynie;) Kiedy wymyślałam, co zrobię na obiad, na który zaproszeni byli mój wujek i ciocia razem z bliźniaczkami, moimi kuzynkami, od razu przyszło mi do głowy cottage pie. Świetne danie do wcześniejszego przygotowania, a potem tylko wstawienia do piekarnika. Wszystkim bardzo (mam nadzieję;D) smakowało, nawet dziewczynkom, które mają rok i 3 miesiące. Zapiekanka, która może i składa się z popularnych składników, ale smakuje inaczej, ciekawy w niej jest sos Worcester i pysznie przypieczone ziemniaki. Polecam.
Zapiekanka wiejska
- łyżka oleju
- 1 duża cebula
- 3 marchewki
- 500g mielonego mięsa
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sporo sosu Worcestershire
- 500ml bulionu
- 900g ziemniaków
- trochę masła
- trochę mleka
- sól, pieprz
W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę
i pokrojoną w drobną kostkę marchew, smażyć kilka minut.
Zwiększyć ogień i wrzucić mięso, podsmażyć.
Dodać sos i przecier pomidorowy oraz bulion.
Zagotować i dusić przez ok. 50 minut, odkrywając po upływie połowy czasu.
W międzyczasie ugotować ziemniaki, odcedzić i rozgnieść razem
z masłem, mlekiem i przyprawami.
Zdjąć zebrany na powierzchni tłuszcz i przełożyć mięso do żaroodpornego
naczynia o pojemności 1 1/2 litra.
Przykryć mięso ziemniakami, wyrównać i ozdobić widelcem.
Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 25 minut, aż wierzch
się zrumieni i widać będzie bąbelki bulionu przy brzegach.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 490 kcal