Ogórki umyć w wodzie, poobcinać ogonki i resztki suchych kwiatów. Wodę zagotować w dużym garnku. Na każdy litr wody dodać 1 płaską łyżkę soli. Ogórki układać ciasno do wcześniej przygotowanych słoików.
To bardzo proste danie - składa się z warzyw: kabaczek, cukinia, pomidory, dynia, cebula, czosnek i fasola żółta mamut. Wszystko pokrojone w niezbyt drobne kawałki. Najpierw na oleju podsmażyłam cebulę i czosnek.
Owoce oddzielić od szypułek i umyć. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i zagotować. Co jakiś czas przemieszać dużą łychą, żeby owoce nie przywierały do spodu.
Jagody oczyścić z szypułek i listków, umyć. Wsypać do garnka, dodać odrobinę wody i cukier. Całość zagotować, co jakiś czas mieszając dużą łyżką tak, żeby owoce nie przywierały do dna.
Wiśnie umyć, wydrylować. Zasypać cukrem, odstawić na 2 doby tak, żeby wiśnie puściły sok. Co jakiś czas przemieszać łyżką. Następnie zalać wódką i spirytusem.
Liście sałaty umyć, porozrywać na mniejsze kawałki, rozłożyć na talerzu. Pomidora umyć, pokroić w plastry. To samo zrobić z serem. Cebulkę obrać, pokroić w kostkę. Układać na liściach sałaty
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, sól, drożdże. Mleko z wodą i miodem delikatnie podgrzać i wlać do pozostałych składników. Wyrobić ciasto, następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do kieliszka włożyć kostkę lodu, wlać wódkę, następnie fantę cytrynową. Likier wlać delikatnie po ściankach kieliszka tak, żeby nie zmieszały się kolory. Udekorować dwoma plastrami cytryny.