Bułeczki z makiem
Przepis zaczerpnięty ze strony Magdy http://majanaboxing.blox.pl/html
Do mojego ciasta dodałam więcej mąki i dodatkowo 1 łyżeczkę drożdży.
Bułeczki z makiem
50 dag mąki + 1 szklanka
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
2,5 łyżeczki suchych drożdży
4 łyżki miodu
150 ml mleka
125 ml wody
mak do posypki
jajko do wysmarowania bułeczek
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, sól, drożdże. Mleko z wodą i miodem delikatnie podgrzać i wlać do pozostałych składników. Wyrobić ciasto, następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, ułożyć na blasze, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
Bułeczki piec w temp.200st. przez około 15/17 minut.