Pieczone piersi kaczki z jabłkami

4 piersi kaczki

4 jabłka

sól

czerwony pieprz

listki laurowe

olej

 

 

Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, delikatnie ponacinać skórę. Natrzeć solą i czerwonym pieprzem. Posmarować olejem, dodać listki laurowe( 3/4 szt.), zawinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć z nasion.

Na rozgrzany olej położyć mięso, przesmażyć z dwóch stron. Następnie całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać część jabłek i wstawić do piekarnika. Piec w temp. około 180 st. Co jakiś czas, mięso należy polewać sosem. Gdy mięso będzie miękkie, pod koniec pieczenia wrzucić resztę jabłek. Zdjąć pokrywę i dać czas, żeby jabłka delikatnie się podpiekły.

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczone piersi kaczki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczone piersi kaczki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczone piersi kaczki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy