Boczek pieczony

1 kg boczku surowego (wędzony)

15 dag słoniny

2 cebule

3 ząbki czosnku

czerwona papryka w proszku

czarny pieprz

majeranek

sól

 

 

Mięso natrzeć solą, startym czosnkiem, papryką, pieprzem i majerankiem. Cebulę obrać, pokroić w grube plastry. Mięso obłożyć plastrami cebuli, następnie cienkimi plastrami słoniny. Zawinąć ściśle folią aluminiową. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Piec w nagrzanym piekarniku (190/200 st.) przez około 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można lekko odchylić folię i polewać boczek wytworzonym sosem.

 

 

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Boczek wędzony podpiekany
1

Boczek wędzony podpiekany

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Baleron wędzony - konkurs
2

Baleron wędzony - konkurs

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Karkówka 10- minutowa
1

Karkówka 10- minutowa

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kiełbasa krakowska wieprzowa
2

Kiełbasa krakowska wieprzowa

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Domowa mielonka. Proces tyndalizacji
1

Domowa mielonka. Proces tyndal…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Alternatywa do sklepowych wędlin - boczek pieczony
1

Alternatywa do sklepowych wędl…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie