Paluszki rybne z pangi
2 filety z pangi
sól
pieprz
bułka tarta
mąka
nać zielonej pietruszki
olej
Filety rozgnieść widelcem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotować panierkę. Ja do bułki tartej dodałam odrobinę mąki (proporcje 3/1). Z kawałków ryby formować ruloniki, obtoczyć w panierce i delikatnie włożyć na rozgrzany olej. Piec na złoty kolor.
Przed podaniem, paluszki możemy obsypać pokrojoną nacią pietruszki.
Na pierwszym zdjęciu widać palucha w przekroju. Dla eksperymentu jednego fileta zmieliłam przez maszynkę. Te paluchy nie miały powodzenia, bo zrobiły się niczym guma. Dobrze, że szarańcza moich kotów mniej wybredna;)
Resztę rybki rozgniotłam widelcem i był zupełnie inny smak. Być może dlatego, że lubię widzieć co jem, niekoniecznie zmielone na sieczkę.