Sok z czarnych jagód

1 litr jagód

40 dag cukru

 

Jagody oczyścić z szypułek i listków, umyć. Wsypać do garnka, dodać odrobinę wody i cukier. Całość zagotować, co jakiś czas mieszając dużą łyżką tak, żeby owoce nie przywierały do dna. Ugotowane jagody przetrzeć przez sito. Wlać do małych słoiczków lub butelek. Zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.

Zimą z takiego soku można przygotować kisiel lub galaretkę.

 

 

 

 

Zdjęcie - Sok z czarnych jagód - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kompot z  wiśni
2

Kompot z wiśni

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Galaretka z czerwonej porzeczki
2

Galaretka z czerwonej porzeczk…

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Tegoroczne  przetwory

Tegoroczne przetwory

upl upl
Niebo w gębie

Konfitura  jagodowa
3

Konfitura jagodowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Domowy mus  jabłkowy
3

Domowy mus jabłkowy

upl upl
Niebo w gębie

dżem malinowy
2

dżem malinowy

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia