Faszerowana cukinia
2 cukinie
1 pomidor
torebka ryżu
20 dag mięsa gotowanego(karkówka lub inne)
1 cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
bazylia
5 dag sera żółtego
olej
Cukinię umyć, przekroić na połówki, wydrążyć z nasion, lekko posolić. Pomidora umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. To samo zrobić z cebulką. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulkę, lekko zrumienić, dodać pomidora i rozgnieciony czosnek. Mięso zmielić przez maszynkę, dodać do cebulki i pomidora. Ryż ugotować w/g instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem, bazylią do smaku.
Gotową masą, faszerować przekrojone cukinie. Włożyć do piekarnika i piec w temp. 180 st. przez około 20 minut. Pod koniec pieczenia włożyć starty ser.