Ratatouille, czyli po prostu ratatuj, to rodzaj francuskiego gulaszu warzywnego.Nie istnieje chyba prostsza do wykonania potrawa, a zarazem można podawać ją na wiele sposobów - na ciepło lub na zimno z bagietką, z jajkiem sadzonym, z fetą czy parmezanem, a także jako dodatek do mięs.
Po długich przymiarkach, kupiłam sobie wreszcie wok i zamierzam teraz częściej wyrywać się kulinarnie z basenu Morza Śródziemnego. Przygotowywanie potraw w woku ma mnóstwo zalet - najważniejszą z nich jest chyba to, że można użyć mniej tłuszczu niż na zwyczajnej patelni.
Jeżeli lubicie suszone pomidory, to danie jest zdecydowanie dla Was. Ja je uwielbiam i zawsze mam w domu albo słoik pomidorów w zalewie, albo suche suszone pomidory.
Mój synek znowu zażądał ciasteczek - cyferek, więc nie miałam wyjścia i musiałam jakieś ciasteczka upiec. Przepis znalazłam na opakowaniu wiśni mrożonych z Horteksu.Synek dostał swój kawałek ciasta, foremki i pracowicie wycinał cyferki, a ja dla siebie i córeczki zrobiłam wiosenne wiśniowe kwiatki.
Przy okazji robienia tradycyjnych gołąbków z mięsem i ryżem dla dzieci, postanowiłam wypróbować przepis, który już dawno sobie upatrzyłam, ale jakoś nigdy nie mogłam go zrealizować. Ja użyłam zwykłej białej kapusty, ale możecie też użyć pekińskiej, włoskiej, lub, jeśli macie taką możliwość - kapusty pak choi.
Dania włoskie uwodzą mnie swoją prostotą - zaledwie kilka składników, a efekt niesamowity. Dzisiejsze danie, czyli farfalle z łososiem, można podać jako lekki obiad, lub też na zimno, jako sałatkę. Przepis oczywiście z "Kuchni włoskiej".
Mięso umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na złoty kolor. Cebulę obrać, drobno pokroić, przesmażyć na oliwie. Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Lubię tarty, bo są lekkim i pysznym deserem na letnie dni. Cienki spód nie zawiera dużo mąki, za to jest obfitość "farszu". No i ta dowolność w nakładaniu wszystkiego, czego dusza (i podniebienie) zapragnie...
Mięso umyć, pokroić w cienkie paski. Do miski wlać odrobinę oliwy, dodać sól, pieprz, czerwoną paprykę i wyciśnięte ząbki czosnku. Połączyć z pokrojonym mięsem. Wstawić na godzinę do lodówki. Grillować na patelni na złoty kolor.
Ostatnio mało u mnie nowych wpisów - na rynku jest tyle młodych, świeżych warzyw, że po prostu gotuję je na parze i pochłaniam wprost, bez żadnych dodatkowych aranżacji. Wczoraj na przykład była żółta fasolka szparagowa, do tego jajko sadzone i małosolne ogóreczki - pycha.