Gołąbki chińskie na parze

Przy okazji robienia tradycyjnych gołąbków z mięsem i ryżem dla dzieci, postanowiłam wypróbować przepis, który już dawno sobie upatrzyłam, ale jakoś nigdy nie mogłam go zrealizować. Ja użyłam zwykłej białej kapusty, ale możecie też użyć pekińskiej, włoskiej, lub, jeśli macie taką możliwość - kapusty pak choi.

Składniki:

kilka liści kapusty, wstępnie obgotowanych

200 g mięsa (np. z kurczaka)

150 g krewetek

1 jajko

1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka mąki kukurydzianej (opcjonalnie)

1 łyżka sosu rybnego

1 por

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

1/4 strączka papryczki chilli

Mięso i krewetki zmiel, dodaj jajko, sos rybny i chilli, wymieszaj. Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, zagęść ją mąką kukurydzianą. Nakładaj farsz na liście kapusty i zwijaj gołąbki. Gotuj około 15 minut na parze.

Pora pokrój na plasterki, czosnek i chilli drobno posiekaj. W woku lub na patelni rozgrzej olej, smaż warzywa przez 3-4 minuty. Podawaj razem z gołąbkami.

Zdjęcie - Gołąbki chińskie na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kopytka z dynią

Kopytka z dynią

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Kurczak w śmietanowym sosie z zielonym pieprzem
1

Kurczak w śmietanowym sosie z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Makaron z figą, gruszką, boczkiem i cukinią

Makaron z figą, gruszką, boczk…

Beti Beti
kruche babeczki

Makaron z pieczonymi warzywami

Makaron z pieczonymi warzywami

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Delikatne pulpeciki z indyka i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym
3

Delikatne pulpeciki z indyka i…

Beti Beti
kruche babeczki

Kopytka jarmużowe z sosem kurkowym
1

Kopytka jarmużowe z sosem kurk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze
4

Chińskie pierożki Jiaozi gotow…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kurczak w sosie winno-imbirowym

Kurczak w sosie winno-imbirowy…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Chiński czerwony boczek
1

Chiński czerwony boczek

Jemto Jemto
JEMTO

Chow mein z wieprzowiną, warzywami i pędami bambusa
2

Chow mein z wieprzowiną, warzy…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Wieprzowina po szanghajsku

Wieprzowina po szanghajsku

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem
3

Miodowo-musztardowy stir fry z…

Dzi Dzi
karmelowy