Gołąbki chińskie na parze

Przy okazji robienia tradycyjnych gołąbków z mięsem i ryżem dla dzieci, postanowiłam wypróbować przepis, który już dawno sobie upatrzyłam, ale jakoś nigdy nie mogłam go zrealizować. Ja użyłam zwykłej białej kapusty, ale możecie też użyć pekińskiej, włoskiej, lub, jeśli macie taką możliwość - kapusty pak choi.

Składniki:

kilka liści kapusty, wstępnie obgotowanych

200 g mięsa (np. z kurczaka)

150 g krewetek

1 jajko

1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka mąki kukurydzianej (opcjonalnie)

1 łyżka sosu rybnego

1 por

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

1/4 strączka papryczki chilli

Mięso i krewetki zmiel, dodaj jajko, sos rybny i chilli, wymieszaj. Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, zagęść ją mąką kukurydzianą. Nakładaj farsz na liście kapusty i zwijaj gołąbki. Gotuj około 15 minut na parze.

Pora pokrój na plasterki, czosnek i chilli drobno posiekaj. W woku lub na patelni rozgrzej olej, smaż warzywa przez 3-4 minuty. Podawaj razem z gołąbkami.

Zdjęcie - Gołąbki chińskie na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Makaron ryżowy z krewetkami

Makaron ryżowy z krewetkami

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Pad Thai by chef Pong Aroonsang

Pad Thai by chef Pong Aroonsan…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Kalmary nadziewane ryżem i warzywami

Kalmary nadziewane ryżem i war…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Krewetki w maśle z chilli i czosnkiem

Krewetki w maśle z chilli i cz…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Krewetki w sosie pomidorowym z fetą

Krewetki w sosie pomidorowym z…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Koktajl z krewetek

Koktajl z krewetek

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Pierożki dim sum
4

Pierożki dim sum

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kurczak Kung Pao  ( Gong Bao, Kung Po )

Kurczak Kung Pao ( Gong Bao,…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami
1

Chińskie pierożki z wieprzowin…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Stir fry z wołowiną i prażonymi orzechami nerkowca

Stir fry z wołowiną i prażonym…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Azjatycka zupa z wołowiną teriyaki

Azjatycka zupa z wołowiną teri…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Kurczak po syczuańsku

Kurczak po syczuańsku

Tyna Tyna
In cooking we trust