Gołąbki chińskie na parze

Przy okazji robienia tradycyjnych gołąbków z mięsem i ryżem dla dzieci, postanowiłam wypróbować przepis, który już dawno sobie upatrzyłam, ale jakoś nigdy nie mogłam go zrealizować. Ja użyłam zwykłej białej kapusty, ale możecie też użyć pekińskiej, włoskiej, lub, jeśli macie taką możliwość - kapusty pak choi.

Składniki:

kilka liści kapusty, wstępnie obgotowanych

200 g mięsa (np. z kurczaka)

150 g krewetek

1 jajko

1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka mąki kukurydzianej (opcjonalnie)

1 łyżka sosu rybnego

1 por

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

1/4 strączka papryczki chilli

Mięso i krewetki zmiel, dodaj jajko, sos rybny i chilli, wymieszaj. Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, zagęść ją mąką kukurydzianą. Nakładaj farsz na liście kapusty i zwijaj gołąbki. Gotuj około 15 minut na parze.

Pora pokrój na plasterki, czosnek i chilli drobno posiekaj. W woku lub na patelni rozgrzej olej, smaż warzywa przez 3-4 minuty. Podawaj razem z gołąbkami.

Zdjęcie - Gołąbki chińskie na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pulpety z kurkami

Pulpety z kurkami

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Chiński makaron z kolorowymi warzywami

Chiński makaron z kolorowymi w…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Dorsz po haitańsku

Dorsz po haitańsku

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Roladki z indyka z fetą, suszonym pomidorem i bazylią
1

Roladki z indyka z fetą, suszo…

Beti Beti
kruche babeczki

Zapiekanka  makaronowa Caprese
1

Zapiekanka makaronowa Caprese

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dorsz pieczony pod ziołową kruszonką

Dorsz pieczony pod ziołową kru…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze
4

Chińskie pierożki Jiaozi gotow…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kurczak w sosie winno-imbirowym

Kurczak w sosie winno-imbirowy…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Chiński czerwony boczek
1

Chiński czerwony boczek

Jemto Jemto
JEMTO

Chow mein z wieprzowiną, warzywami i pędami bambusa
2

Chow mein z wieprzowiną, warzy…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Wieprzowina po szanghajsku

Wieprzowina po szanghajsku

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem
3

Miodowo-musztardowy stir fry z…

Dzi Dzi
karmelowy