Farfalle z łososiem
Dania włoskie uwodzą mnie swoją prostotą - zaledwie kilka składników, a efekt niesamowity. Dzisiejsze danie, czyli farfalle z łososiem, można podać jako lekki obiad, lub też na zimno, jako sałatkę. Przepis oczywiście z "Kuchni włoskiej".
Składniki:
makaron farfalle (kokardki)
200 g łososia wędzonego w plastrach lub strzępkach
3 gałązki selera naciowego
100 g pomidorków cherry
pół szklanki oliwy
2 łyżki octu winnego
duży ząbek czosnku
parmezan do posypania
do dekoracji - kilka listków rukoli
Makaron ugotuj al dente. Seler, pomidory i łososia umieść w misce, dolej oliwę i ocet. Ząbek czosnku przekrój na pół i nabij na widelec, a następnie wymieszaj tym widelcem zawartość miski - tak, aby potrawa nabrała od czosnku nieco smaku. Dodaj ciepły makaron, wymieszaj, posyp parmezanem i udekoruj rukolą.
Podawaj na ciepło albo na zimno.