Gulasz z fasolki szparagowej i kurek
Wygrzebałam ten przepis już dawno temu na Wielkim Żarciu, ale jeszcze nigdy nie przygotowałam tego dania. Stwierdzam zatem, że zdecydowanie warto - otrzymujemy bardzo ciekawe połączenie smaków. I czy istnieje potrawa, która bardziej przypominałaby środek lata?
Składniki:
50 dag fasolki szparagowej
50 dag kurek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) do zagęszczenia
zielona pietruszka
Fasolkę oczyść, pokrój na kawałki o długości 3 cm, i ugotuj w dowolny sposób (ja gotuję na parze). Kurki umyj. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, wrzuć kurki, duś około 15 minut. Jeśli potrzeba, podlej wodą. Dodaj przyprawy, następnie dorzuć ugotowaną fasolkę, wymieszaj i zagęść sos mąką wymieszaną z wodą.
Podawaj z zieloną pietruszką.