Tajskie szaszłyki
Jeżeli lubicie szaszłyki, ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Pochodzi z książeczki "Kuchnia tajska" wydawnictwa Parragon.
Składniki:
300 g mięsa drobiowego (np. pierś z indyka)
po jednym strąku czerwonej i zielonej papryki
kilka niedużych cebul
liście lemonki kaffir (jeżeli macie do nich dostęp, ja akurat nie miałam)
szklanka mleka kokosowego
2 łyżki czerwonej pasty curry
sok z jednej lemonki
2 łyżki oleju słonecznikowego
Pastę curry podsmaż krótko w rondelku, dolej mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia, i następnie gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, pamiętając o częstym mieszaniu, bo lubi przywierać. Gotową mieszankę ostudź.
Mięso pokrój w kostkę i zanurz w marynacie kokosowej co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Paprykę i cebulę posiekaj tak, jak do szaszłyków.
Następnie nabijaj kolejno wszystkie składniki na patyczki, przetykając liśćmi lemonki kaffir, jeżeli je masz. Wymieszaj sok z lemonki z olejem i uzyskaną mieszanką polewaj szaszłyki w trakcie pieczenia.