Tajskie szaszłyki

Tajskie szaszłyki

Jeżeli lubicie szaszłyki, ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Pochodzi z książeczki "Kuchnia tajska" wydawnictwa Parragon.

Składniki:

300 g mięsa drobiowego (np. pierś z indyka)

po jednym strąku czerwonej i zielonej papryki

kilka niedużych cebul

liście lemonki kaffir (jeżeli macie do nich dostęp, ja akurat nie miałam)

szklanka mleka kokosowego

2 łyżki czerwonej pasty curry

sok z jednej lemonki

2 łyżki oleju słonecznikowego

Pastę curry podsmaż krótko w rondelku, dolej mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia, i następnie gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, pamiętając o częstym mieszaniu, bo lubi przywierać. Gotową mieszankę ostudź.

Mięso pokrój w kostkę i zanurz w marynacie kokosowej co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Paprykę i cebulę posiekaj tak, jak do szaszłyków.

Następnie nabijaj kolejno wszystkie składniki na patyczki, przetykając liśćmi lemonki kaffir, jeżeli je masz. Wymieszaj sok z lemonki z olejem i uzyskaną mieszanką polewaj szaszłyki w trakcie pieczenia.

Zdjęcie - Tajskie szaszłyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów