Spaghetti z pesto z suszonych pomidorów
Jeżeli lubicie suszone pomidory, to danie jest zdecydowanie dla Was. Ja je uwielbiam i zawsze mam w domu albo słoik pomidorów w zalewie, albo suche suszone pomidory. Takie spaghetti, wg przepisu z "Kuchni śródziemnomorskiej", można przygotować praktycznie w 15 minut, a jest bardzo pyszne i efektowne.
Składniki:
spaghetti w odpowiedniej ilości
słoik pomidorów w zalewie
50 g migdałów w płatkach
suszona pietruszka do posypania
Ugotuj spaghetti zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pomidory z zalewą wrzuć do blendera, dodaj migdały, odkładając kilka płatków do dekoracji. Zmiksuj wszystko. Gotowy sos wymieszaj ze spaghetti, udekoruj migdałami, posyp pietruszką i podawaj.
Takie pesto można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, pamiętając tylko, żeby na wierzchu utrzymywała się cienka warstwa oliwy.