Tarta z truskawkami i mascarpone

Lubię tarty, bo są lekkim i pysznym deserem na letnie dni. Cienki spód nie zawiera dużo mąki, za to jest obfitość "farszu". No i ta dowolność w nakładaniu wszystkiego, czego dusza (i podniebienie) zapragnie...

Składniki:

Ciasto: 2 szklanki mąki

3/4 cukru pudru

2 łyżki kwaśnej śmietany

150 g masła

proszek do pieczenia - na czubek noża

Masa: 500 g serka mascarpone

2 jajka

pół szklanki cukru pudru

kilka kropel esencji waniliowej (lub cukier waniliowy)

1 kg truskawek

galaretka truskawkowa

Składniki ciasta posiekaj, szybko zagnieć i włóż do lodówki na 2 godziny.

Następnie rozwałkuj i wylep ciastem formę do tarty. Ponakłuwaj widelcem i upiecz na złoto w temperaturze 180 stopni. Jeśli ciasto zacznie wyrastać na środku, nałóż na nie koło z pergaminu i wysyp groch lub fasolę.

Cukier puder utrzyj z żółtkami, dodaj wanilię, a potem serek. Białka ubij na pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową. Całość wyłóż na upieczony spód. Na wierzchu rozłóż truskawki. Galaretkę przygotuj z nieco mniejszą ilością wody i polej tartę, kiedy galaretka zacznie tężeć.

Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Zdjęcie - Tarta z truskawkami i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy