Tarta z truskawkami i mascarpone
Lubię tarty, bo są lekkim i pysznym deserem na letnie dni. Cienki spód nie zawiera dużo mąki, za to jest obfitość "farszu". No i ta dowolność w nakładaniu wszystkiego, czego dusza (i podniebienie) zapragnie...
Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki
3/4 cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
150 g masła
proszek do pieczenia - na czubek noża
Masa: 500 g serka mascarpone
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
kilka kropel esencji waniliowej (lub cukier waniliowy)
1 kg truskawek
galaretka truskawkowa
Składniki ciasta posiekaj, szybko zagnieć i włóż do lodówki na 2 godziny.
Następnie rozwałkuj i wylep ciastem formę do tarty. Ponakłuwaj widelcem i upiecz na złoto w temperaturze 180 stopni. Jeśli ciasto zacznie wyrastać na środku, nałóż na nie koło z pergaminu i wysyp groch lub fasolę.
Cukier puder utrzyj z żółtkami, dodaj wanilię, a potem serek. Białka ubij na pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową. Całość wyłóż na upieczony spód. Na wierzchu rozłóż truskawki. Galaretkę przygotuj z nieco mniejszą ilością wody i polej tartę, kiedy galaretka zacznie tężeć.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.