Musaka z warzywami

Danie akurat do przyrządzenia teraz, kiedy na rynku pełno świeżych warzyw.

Znalazłam ten przepis w książeczce "Smaki Grecji". Jeżeli będziecie chcieli zrobić taką musakę, nie zastępujcie greckiej fety żadnym serem "typu feta", bo nie uzyskacie ani tego efektu smakowego, ani całość się tak ładnie nie zapiecze.

Składniki:

1 duży bakłażan

2 cukinie

2 duże cebule

2 czerwone papryki

4 ząbki czosnku

5 dużych pomidorów (w oryginale była puszka krojonych, ale grzechem jest stosować pomidory puszkowe o tej porze roku)

oliwa z oliwek

świeży i suszony tymianek

2 jajka

300 ml greckiego jogurtu (polecam jogurt własnego wyrobu)

100 g sera feta

sól i pieprz

Warzywa (oprócz pomidorów) pokrój w plastry, czosnek posiekaj. Ułóż warzywa na blasze, posyp solą i pieprzem oraz tymiankiem, polej oliwą, i piecz w 220 stopniach przez około 30-35 minut.

Pomidory obierz ze skórki, pokrój w drobną kosteczkę.

Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą. Ułóż w nim połowę upieczonych warzyw, na warzywach rozłóż pokrojone pomidory razem z sokiem, który puściły.

Nałóż na to pozostałe warzywa.

Jajka roztrzep z jogurtem i polej całość. Fetę rozgnieć widelcem w miseczce i posyp wierzch potrawy. Całość posyp tymiankiem i piecz w 180 stopniach przez 45-60 minut, aż musaka będzie zrumieniona na wierzchu.

Podawaj z retsiną.

Zdjęcie - Musaka z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy