Kurczak chop suey

Kurczak chop suey

Po długich przymiarkach, kupiłam sobie wreszcie wok i zamierzam teraz częściej wyrywać się kulinarnie z basenu Morza Śródziemnego. Przygotowywanie potraw w woku ma mnóstwo zalet - najważniejszą z nich jest chyba to, że można użyć mniej tłuszczu niż na zwyczajnej patelni. Byłam też zaskoczona szybkością, z jaką wok się nagrzał i cała potrawa została przygotowana błyskawicznie.

Przepis pochodzi z książeczki "Kuchnia chińska". Właściwie miałam ochotę na coś bardziej ostrego, ale ponieważ miał to być obiad także dla dzieci, poprzestałam na przepisie łagodniejszym.

Składniki:

500 g mięsa z piersi kurczaka (lub indyka)

1 cebula

3 ząbki czosnku

strąk czerwonej papryki

300 g kiełków fasoli mung

3 łyżki jasnego sosu sojowego

2 łyżeczki brązowego cukru

sól, pieprz, oliwa z oliwek

400 ml bulionu z kurczaka

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Mięso pokrój na małe kawałeczki. Wymieszaj sos sojowy z cukrem i tą mieszanką polej mięso, dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na mniej więcej 30 minut.

Posiekaj cebulę, paprykę i czosnek.

W woku rozgrzej oliwę, wrzuć mięso i obsmaż na złoto. Dorzuć cebulę, czosnek i paprykę, smaż przez około 5 minut. Dorzuć kiełki fasoli, osączone z zalewy.

Dolej bulion i zagotuj całość. Mąkę kukurydzianą rozmieszaj z zimną wodą, dodaj dwie łyżki bulionu i wlej mieszankę do woka. Gotuj do zgęstnienia.

Potrawę podawaj z ryżem.

Zdjęcie - Kurczak chop suey - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów