Sałatka z fasolki szparagowej

Sałatka z fasolki szparagowej

Ostatnio mało u mnie nowych wpisów - na rynku jest tyle młodych, świeżych warzyw, że po prostu gotuję je na parze i pochłaniam wprost, bez żadnych dodatkowych aranżacji. Wczoraj na przykład była żółta fasolka szparagowa, do tego jajko sadzone i małosolne ogóreczki - pycha. Fasolki zostało mi trochę, stąd więc dzisiejsza sałatka - przepis z książeczki "Sałatki i surówki" z Biblioteczki Poradnika Domowego.

Składniki:

po 100 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej

pęczek rzodkiewek

250 g pomidorów (ja użyłam koktajlowych)

3 cebulki dymki ze szczypiorkiem

Dressing: 3 łyżki oliwy

2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego

sól, pieprz, czosnek, szczypta cukru

Fasolkę ugotuj, ostudź i pokrój na kawałki o długości 3 cm.

Rzodkiewki, pomidory i cebulkę ze szczypiorkiem pokrój na kawałki.

Wymieszaj składniki dressingu i polej sałatkę, a następnie odstaw na jakiś czas.

Podawaj z pieczywem lub jako dodatek do mięs.

Zdjęcie - Sałatka z fasolki szparagowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów