Sałatka z fasolki szparagowej
Ostatnio mało u mnie nowych wpisów - na rynku jest tyle młodych, świeżych warzyw, że po prostu gotuję je na parze i pochłaniam wprost, bez żadnych dodatkowych aranżacji. Wczoraj na przykład była żółta fasolka szparagowa, do tego jajko sadzone i małosolne ogóreczki - pycha. Fasolki zostało mi trochę, stąd więc dzisiejsza sałatka - przepis z książeczki "Sałatki i surówki" z Biblioteczki Poradnika Domowego.
Składniki:
po 100 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej
pęczek rzodkiewek
250 g pomidorów (ja użyłam koktajlowych)
3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
Dressing: 3 łyżki oliwy
2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego
sól, pieprz, czosnek, szczypta cukru
Fasolkę ugotuj, ostudź i pokrój na kawałki o długości 3 cm.
Rzodkiewki, pomidory i cebulkę ze szczypiorkiem pokrój na kawałki.
Wymieszaj składniki dressingu i polej sałatkę, a następnie odstaw na jakiś czas.
Podawaj z pieczywem lub jako dodatek do mięs.