Zapiekanka z kurczaka i cukinii
Podstawą tego dania jest przepis na marokańskie tajine, niestety nie posiadam specjalnego naczynia do tajine, toteż zmieniłam ten przepis na zwyczajną zapiekankę. Źródło - "Kuchnia śródziemnomorska".
Składniki:
500 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
2 cukinie
3 duże, dojrzałe pomidory
2 cebule
szklanka czarnych oliwek
500 ml bulionu drobiowego
sok z jednej cytryny
po pół pęczka świeżej kolendry i pietruszki
pół łyżeczki cynamonu
2 goździki
sól, pieprz, oliwa z oliwek
Mięso pokrój w kostkę i usmaż na oliwie na złoty kolor. Zdejmij mięso z patelni i włóż na nią pokrojoną w grubą kostkę cukinię, również usmaż na złoto.
Zdejmij cukinię z patelni. Na pozostałą oliwę wrzuć posiekaną cebulę i smaż przez pięć minut. W międzyczasie sparz i obierz ze skórki pomidory, a potem pokrój je na kawałki i wrzuć do cebuli. Smaż przez chwilę, następnie dolej bulion i dosyp przyprawy. Zostaw sos na chwilę na ogniu, żeby odparował.
Wlej go później do szklanego naczynia do zapiekania. Na sos wyłóż mięso, cukinię i oliwki, nakryj naczynie folią aluminiową. Całość zapiekaj w średnio gorącym piekarniku (150 stopni) przez około 40 minut.